Hongarije krijgt referendum over LHBTI-kwesties

In Hongarije komt een referendum over LHBTI-kwesties. Het parlement heeft een plan van de regering goedgekeurd om zo’n referendum te houden.

Het referendum zal vragen bevatten over seksuele voorlichtingsprogramma’s op scholen en de beschikbaarheid van informatie voor kinderen over geslachtsverandering.

In het referendum zal ook worden gevraagd of er een verbod moet komen op publicaties die “de ontwikkeling van minderjarige kinderen beïnvloedt”.

Kans

“De Hongaarse regering stelt voor dat burgers de kans krijgen om hun standpunt te uiten over genderpropaganda”, zei viceminister Balazs Orban tegen het parlement.

Het besluit om een referendum te houden werd goedgeleurd met 129 stemmen voor en geen stemmen tegen. De oppositie onthield zich van stemming.

De regering wil het referendum houden op de dag van de nationale verkiezingen om geld te besparen, maar critici zeggen dat de timing bedoeld is om de conservatieve basis van Orban te versterken.

Christelijke waarden

Volgens critici heeft premier Viktor Orban en zijn partij Fidesz de anti-LGBT-campagne opgevoerd als onderdeel van een voortdurende poging om zichzelf en de partij af te schilderen als de bewaker van christelijke waarden tegen het westerse liberalisme.

Het referendum volgt op de anti-LHBTI-wet, die door de Europese Commissie en leden van de LHBTI+ gemeenschap gezien wordt als een aanval op de rechten van LHBTI+’ers door seksuele minderheden te stigmatiseren.

(Bron: Euronews, Radio Free Europe; foto: protest in Hongarije tegen anti-LGBT-wet Amnesty International)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: