Hongarije kan waarschuwingsbrief van Brussel verwachten

De Europese Commissie gaat een brief sturen naar de regering van Hongarije over de omstreden anti-homowet. De Commissie wil met de brief zijn zorg uitspreken over de wet, voordat deze in werking treedt.

‘Deze wet discrimineert mensen duidelijk op basis van hun geaardheid. Dit gaat in tegen de fundamentele principes van de EU’, zegt voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie.

Von der Leyen noemt de wetgeving schandalig. ‘We zullen geen concessies doen op deze principes.’

In Europa is verontwaardigd gereageerd op de nieuwe wetgeving in Hongarije. Daardoor wordt de ‘promotie’ van homoseksualiteit en geslachtsverandering illegaal voor minderjarigen. Boeken en films met een homoseksueel personage of reclames waarin homo’s of transgenders worden getoond zijn onder de wet verboden.

Regenboogkleuren

Ook onder de lidstaten van de Europese Unie heerst woede over de nieuwe wet. Inmiddels hebben 16 landen, waaronder Nederland en België, een verklaring opgesteld waarin zij Hongarije oproepen om de wet in te trekken.

Demissionair premier Rutte heeft gezegd dat hij het onderwerp op de top van komende donderdag zal aankaarten, maar het is geen officieel agendapunt.

Ook op het EK voetbal leidt de wet tot commotie: een voorstel van de gemeente München om de Allianz Arena uit te lichten in de regenboogkleuren bij de wedstrijd Duitsland-Hongarije, woensdagavond, is gestuit op een veto van de Europese voetbalbond UEFA.

(Bron: NOS; foto: Europese Commissie)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: