Homoseksuele priester Valkering vecht succesvol ontslag aan

De homoseksuele priester Pierre Valkering is in Rome met succes in beroep gegaan tegen zijn ontslag als pastoor van de Amsterdamse Vredeskerk. Dat zei Valkering donderdagavond in radioprogramma Dit is de Dag.

De Congregatie voor de Clerus, oftewel de afdeling van het Vaticaan die zich bezighoudt met priesterzaken, oordeelde dat het ontslag van Valkering onterecht was omdat er procedurefouten zijn gemaakt.

Zo was niet duidelijk wat de 59-jarige Valkering precies fout had gedaan, was het bewijs onvoldoende en was er geen hoor en wederhoor gepleegd. De decreten van de bisschop van Haarlem moeten daarom worden ingetrokken, weet Valkering sinds maandag.

Uit de kast

Eind maart kwam de priester uit de kast bij een mis in de Vredeskerk ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum. Meteen daarna eiste de Haarlemse bisschop Punt dat Valkering zijn werk neerlegde. Hij zou zich niet aan zijn celibataire verplichtingen hebben gehouden. Drie maanden later werd hij ontslagen.

Ook al heeft Valkering zijn ontslag met succes aangevochten, toch kan hij niet probleemloos weer aan de slag bij de Vredeskerk.

Vanuit Rome is bisschop Punt geadviseerd om Valkering zichzelf te laten terugtrekken. Valkering: ‘Ik moet er voor Kerst al over beslissen, dus daar denk ik nu over na. Men heeft blijkbaar grote problemen met mij en ze vinden dat ik voor een tijdje naar de zijlijn moet.’

Hij neigt ernaar alsnog door te gaan. Eerder bekritiseerde Valkering al de zwijgcultuur in de kerk rond homoseksualiteit. Tegen die zwijgcultuur wil hij blijven strijden.

‘Want ik geloof nog wel in God en in de kerk, ondanks alles. Ik verlang ernaar dat de kerk weer vleugels krijgt, dat mensen er blij mee zijn. Het is dan belangrijk dat er op een wat menselijkere manier met homo’s wordt omgegaan en vooral dat er niet over gezwegen wordt.’

(Bron: NOS)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: