Pride Walk Amsterdam opgedragen aan vermoorde activiste

De Pride Walk 2019 in Amsterdam wordt opgedragen aan de afgelopen zondag vermoorde LHBTI-activiste Yelena Grigoryeva (41).

Yelena werd vermoord in haar woonplaats Sint Petersburg. Ze ontving al sinds enige tijd doodsbedreigingen omdat zij zich inzet voor de Russische LHBTI-beweging. Haar naam stond ook op een doodslijst van een anti-LHBTI website en werd genoemd in een brief ondertekend door ‘a liquidator of gays’ gericht aan het LGBTI resource Centre in Ekaterinburg. Zij werd zondag gewurgd en met steekwonden gevonden vlak bij haar huis.

Manifestatie homomonument

Op het Homomonument zal zaterdag tijdens de manifestatie voorafgaand aan de Pride Walk een foto van Yelena op het podium staan. Die foto zal vervolgens voor de demonstratie uit gedragen worden door Kirill Khattoev, die vanwege de erbarmelijke situatie voor LHBTI’s  vluchtte uit Rusland en in Nederland asiel aan vroeg. Hij voerde samen met Yelena actie tegen de onderdrukking van LHBTI’s in Rusland.

Ondraaglijk

Sinds de invoering van het verbod op ‘promotie van homoseksualiteit’ in Rusland is de situatie voor de LHBTI-ers meer dan ondraaglijk geworden. Yelena was vaak te vinden bij protesten en manifestaties. Na het ontvangen van doodsbedreigingen klopte ze meerdere keren aan bij de politie maar vond daar geen gehoor. Haar verzet tegen een regime dat haar niet toestond te zijn wie ze is en te houden van wie ze wil houden, koste haar uiteindelijk haar leven.

De Pride Walk wordt gelopen op zaterdag 27 juli en begint om 11:00 met een manifestatie op het Homomonument. Om 12:00 vertrekt de demonstratie naar het Vondelpark waar na de aankomst Pride Park begint. Onder het motto ‘Walking for those who cannot join us’ vraagt de Pride Walk aandacht voor de situatie in meer dan 70 landen waar homoseksualiteit in het wetboek van strafrecht staat, ondermeer door de vlaggen van die landen, voorzien van een rouw-lint, mee te dragen.

Route

De route van de Pride Walk is dit jaar aangepast. De stoet zal namelijk richting Concertgebouw gaan, door de PC Hooftstraat, onder het Rijksmuseum doorlopen richting Vondelpark. Het Rijksmuseum is zaterdag in regenboogkleuren gehuld. Daar zal van de stoet van duizenden mensen een officiële foto worden gemaakt. In het Vondelpark wordt Pride Amsterdam officieel bijgeschreven in Inventaris Immaterieel Erfgoed van Nederland.

(Bron: Pride Amsterdam; foto: screenshot CBS News)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: