Homo’s in Frankrijk mogen na vier maanden bloed doneren

De periode van één jaar onthouding van seks voordat bloed mag worden gedoneerd door mannen die seks hebben met andere mannen, wordt in Frankrijk teruggebracht naar vier maanden.

De nieuwe regeling gaat 1 februari volgend jaar in, zo kondigde het Franse ministerie van volksgezondheid aan.

De regeling wordt gezien als een eerste stap naar identieke donatievoorwaarden voor alle donoren, homoseksuelen en heteroseksuelen. In 2022 moeten de voorwaarden gelijk zijn.

De verkorting van de onthoudingsperiode van twaalf naar vier maanden is een ‘garantie voor de  transfusieveiligheid’, volgens de Franse Vereniging van Hemophiliacs (AFH) en Aides.

De twee organisaties brachten een gezamenlijke verklaring uit over deze versoepeling van de regels door de minister van Volksgezondheid, Agnès Buzyn. Ze herinneren eraan dat ‘bloed doneren geen recht is en los staat van een maatschappelijke vraag van de donoren’, en dat ‘de behoeften van de ontvangers’ voorop staan.

‘De uitsluiting van bepaalde kandidaten voor bloeddonatie is gericht op het minimaliseren van het risico op besmetting,’ vervolgen de AFH en Aides. ‘Uitsluitingcriteria vormen geen discriminatiegronden omdat ze gebaseerd zijn op wetenschappelijke gegevens en evenredigheid’.

‘In 2017 waren mannen die seks hebben met mannen nog steeds tot tweehonderd keer meer blootgesteld aan HIV dan heteroseksuelen en vertegenwoordigden deze mannen nog steeds 41% van de nieuwe diagnoses’, aldus AFH en Aides.

In Nederland heeft Sanquin de termijn met ingang van 1 juli teruggebracht van twaalf tot vier  maanden.

(Bron: Aides, Roze Golf)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: