Engeland krijgt monument voor omgekomen lhbti-soldaten

Engeland krijgt een monument voor omgekomen lhbti-plus-personeel van de strijdkrachten. Het monument wordt gebouwd in het National Memorial Arboretum (foto).

De regering heeft £350.000 in het project gestoken. De bouw van een monument was een van de 49 aanbevelingen van een onafhankelijk onderzoek naar de historische behandeling van mensen die werden ontslagen of werden gedwongen ontslag te nemen uit het leger omdat ze homoseksueel waren. Tot 2000 was homoseksualiteit verboden in het Britse leger.

De organisatie Fighting With Pride, die zich inzet voor lhbti-plussers bij de strijdkrachten, gaat de komende weken overleggen over de wijze waarop het monument op het 150 hectare grote terrein in Staffordshire kan worden gebouwd.

Actievoerders vertelden de BBC dat zo’n monument prima is, maar dat ze zich blijven concentreren op het verkrijgen van compensatie van de overheid voor de getroffenen.

In mei 2025 moet het monument gered zijn.

Veteranenminister Johnny Mercer zei dat hij ‘trots’ is s op lhbti-veteranen en ‘blij dat Fighting with Pride zal helpen een gedenkteken te realiseren om hen te eren’. Hij verklaarde ‘vastbesloten’ te zijn om de aanbevelingen van het rapport snel uit te voeren.

Details over hoe de compensatie zal worden betaald en op hoeveel elke persoon recht zal hebben, zijn nog onbekend.

Zie ook: Britse veteraan roept op tot snelle compensatie voor lhbti’ers

Zie ook: RAF beschuldigd van martelen homoseksuele militair

(Bron: BBC, Fighting With Pride; foto: Fighting With Pride)



Categorieën:Nieuws

Tags: , ,