Amerikaanse presidentskandidaat Trump zet in op lhbt-plussers

Voormalig First Lady Melania Trump is dit weekeinde hoofdgast op een inzamelingsbijeenkomst, georganiseerd door de conservatieve lhbti-groep Log Cabin Republicans.

Het komt niet vaak voor dat Melania spreekt op bijeenkomsten. De bijeenkomst van Log Cabin Republicans wordt gehouden in het hoofdkantoor van Trumpworld in Mar-a-Lago en er zijn meer Republikeinse zwaargewichten zoals de voormalige ambassadeur in Duitsland, de open homoseksuele Richard Grenell.

Tijdens de vorige verkiezingscampagne in 2020 probeerde Trump ook lhbti-kiezers aan zich te binden. Dat jaar noemde Grenell Trump de ‘meest pro-homo-president in de Amerikaanse geschiedenis’, wat Trump later ‘een grote eer’ noemde.

In 2016 zwaaide Trump met een regenboogvlag tijdens een campagnebijeenkomst in Colorado.

Terugedraaid

Eenmaal aan de macht werden een paar uur na zijn benoeming tot president alle verwijzingen naar lhbti-rechten van de officiële pagina van het Witte Huis gehaald.

Onder Trump werden lhbti-verworvenheden teruggedraaid. Dat zou er volgens de The Washington Post toe hebben geleid dat voor de verkiezingen van 2020 de overgrote meerderheid van de ljbti-kiezers linkse partijen zijn blijven steunen. 

Volgens een rapport van lhbti-belangenorganisatie GLAAD geeft bijna 70% van de lhbti-plussers de voorkeur aan Joe Biden boven de Republikeinse kandidaat. Maar het aantal stemmen van lhbti-plussers voor Trump verdubbelde in 2020 tot 28 procent ten opzichte van 2016.

Momenteel maken lhbti-plussers 11 procent uit van het totale electoraat, maar dat aantal gaat verdubbelen in 2040.

Niet langer automatisch voor de Democraten

Nu belangrijke burgerrechten zijn gerealiseerd, zoals de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht, stemmen veel homo’s en lesbiennes niet langer met hun seksualiteit in gedachten. Daardoor zien steeds meer lhbti-plussers de Democraten niet langer als hun logische politieke thuisbasis.

Voor het eerst in bijna tien jaar neemt de steun voor lhbt-rechten af: uit een Gallup-enquête uit 2023 bleek dat de goedkeuring van relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht het afgelopen jaar met 7 procent was afgenomen, terwijl recente gegevens van het onpartijdige Public Religion Research Institute een afnemende steun lieten zien voor het ‘homohuwelijk’ en non-discriminatiebescherming.

Afnemende steun voor transgenders

Daarnaast is er sprake van een aanzienlijke afname van de steun voor transgendergerelateerde kwesties, met name medische interventies voor genderdysfore minderjarigen en de vraag of atleten die als man geboren zijn, moeten mogen concurreren in vrouwelijke sportteams op middelbare scholen en universiteiten. 

De gegevens zijn duidelijk: de meeste Amerikanen zeggen nee. Dat geldt ook voor steeds meer homo’s en lesbiennes die er niet langer van overtuigd zijn dat de l, h en b nog steeds bij de t horen. 

Trump speelt daar met zijn campagne op in, om zo kiezers te werven uit de lhbti-gemeenschap, met dit weekeinde een hoofdrol voor Melania.

(Bron: New York Post; screenshot Fox News)



Categorieën:En verder

Tags: , , ,