Wijzigen geslacht bij burgerlijke stand in Duitsland makkelijker

In Duitsland kan iedereen vanaf 18 jaar zelf bij de burgerlijke stand de voornaam of het geslacht laten wijzigen, zonder tussenkomst van een psychiater of rechter.

Het kabinet heeft de nieuwe Selbstbestimmungsgesetz (zelfbeschikkingswet) goedgekeurd, die 1 november dit jaar van kracht wordt. Het duurt dan drie maanden voor de wijziging is doorgevoerd. Daarna kun je een jaar niets meer veranderen.

Volgens de huidige wet uit 1980 moeten mensen een uitgebreide procedure doorlopen als ze van geslachtsaanduiding of voornaam willen veranderen. Daarvoor zijn twee psychiatrische beoordelingen vereist. Vervolgens neemt de rechter een besluit. De totale kosten van ongeveer 1900 euro moeten de betrokkenen zelf betalen.

De huidige procedure, waarbij allerlei persoonlijke vragen worden gesteld, wordt door de betrokkenen vaak als vernederend en discriminerend ervaren. Eerder werden in Duitsland al andere onderdelen van de transgenderwet geschrapt, zoals de verplichting om te scheiden en zich te laten steriliseren.

Ook minderjarigen kunnen de aanpassingen doen. Zij hebben wel toestemming van hun ouders nodig. Als die niet akkoord gaan, kunnen jongeren vanaf 14 jaar naar een familierechter stappen.

In Spanje, Noorwegen, Finland en Denemarken gelden al soortgelijke regels. In Nederland niet: op dit moment moet er nog wel een deskundigenverklaring en een rechter aan te pas komen. Drie jaar geleden is een wetsvoorstel ingediend waarmee dat overbodig zou worden, maar daar is nu opnieuw discussie over in de Tweede Kamer. Dinsdag stemt de Kamer over een motie om het wetsvoorstel in te trekken.

(Bron: Duitsland Instituut, NOS; foto: Roze Golf)



Categorieën:Nieuws

Tags: ,