Oproep aan Joost Klein: doe niet mee aan festival van hypocrisie

Ruim 250 artiesten, schrijvers en kunstenaars roepen in een open brief Joost Klein op om niet mee te doen aan het Eurovisie Songfestival. De reden voor de oproep is de deelname van Israël aan het songfestival.

In de brief staat onder meer: ‘Terwijl de voorbereidingen van het Eurovisiefestival in volle gang zijn, voert één van de deelnemende landen, Israël, een genocide uit op 2,3 miljoen Palestijnen, al 16 jaar opgesloten in Gaza, hongert hen moedwillig uit en houdt alle grenzen voor hen gesloten.’

In de brief wordt verwezen naar de tekst van het lied Europapa, waarin Klein zingt over een ‘wereld zonder grenzen’. De briefschrijvers zeggen daarover dat dat niet geldt voor Palestijnen.

Ze vragen Joost Klein om bij zichzelf te rade te gaan. Volgens hen is dit het moment om de kant van gerechtigheid te kiezen en zich uit te spreken.

‘A-politiek muziekfestival’

AVROTROS schrijft in een reactie: ‘De verschrikkingen in Gaza raken ons diep. Ook wij hopen dat er een direct einde komt aan het lijden. Echter, het Eurovisie Songfestival is een a-politiek muziekfestival en geen wedstrijd tussen de regeringen van landen. Dit is dus ook niet de plek waar dit diepgewortelde conflict kan worden opgelost.’

‘Hypocriet’

Oproepen om Israël uit te sluiten, met zoals Rusland niet welkom is op het songfestival vanwege de invasie van Oekraïne, heeft de EBU naast zich neergeld. ‘De EBU heeft in plaats daarvan haar beschamende, hypocriete medeplichtigheid aan de genocide van Israël verdubbeld’, aldus de brief.

Volgens de organisatie van het festival, de EBU, is een beslissing of Israël wel of niet mag meedoen ‘uitsluitend de verantwoordelijkheid van de bestuursorganen van de EBU en niet die van individuele artiesten’. ‘Het Eurovisie Songfestival blijft een niet-politiek evenement dat publiek over de hele wereld door middel van muziek verenigt’, aldus de EBU.

Bedreigingen

Ook in andere deelnemende landen is er weerstand tegen de deelname van Israël. In Finland tekenden 1300 muzikanten een petitie tegen de Israëlische deelname. In Noorwegen werd de omroep die het Songfestival uitzendt opgeroepen om druk te zetten op de European Broadcasting Union (EBU) om Israël te weren.

De controverse rond de deelname van Israël leidt ook tot bedreigingen aan het adres van zangeres Eden Golan, die namens Israël meedoet aan het Songfestival. De EBU bracht maandag een verklaring naar buiten waarin de organisatie haatzaaien, bedreigingen en intimidatie richting artiesten onaanvaardbaar noemt.

Protest bij Eurovision in Concert

Zaterdag wordt in Amsterdam gedemonstreerd bij Eurovision in Concert, het pre-songfestivalfeest, waar deelnemers aan het festival van 30 landen hun inzending ten gehore zullen brengen. ‘De Eurovisie fans vormen een unieke gemeenschap wat betreft diversiteit en inclusiviteit. In deze geest zullen we de deelnemers en het publiek dat aanwezig is bij Eurovision in Concert op 13 april vragen om gehoor te geven aan de Palestijnse oproep om zich van Eurovisie 2024, het festival van de hypocrisie, terug te trekken en te boycotten’, aldus de oproep van de organisatie van het protest, BDS.

 (Bron: BDS, EBU, NOS; afbeelding: screenshot VPRO)



Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,