Galerie MooiMan in Groningen op één dag tweemaal doelwit van homohaat

Bij kunstgalerie MooiMan in Groningen is zondag een reclamebord voor een expositie over homo-kunst tot twee keer toe vernield. Dat gebeurde vlak voor de feestelijke opening.

Galeriehouder Sandro Kortekaas ziet soortgelijke incidenten de laatste tijd vaker en is bezorgd. ‘Welke kant gaat dit op?’

Op de stoep voor de galerie stond een bord waarop de expositie van de Duits kunstenaar Hannes Steinert werd aangekondigd. De gebruikte afbeelding toont een deel van twee mannen die elkaar aanraken. ‘Het ook is de omslag van een boek waar we twee jaar aan gewerkt hebben. Zo onschuldig als maar kan’, zegt Kortekaas tegen RTV Noord.

Rond tien uur ’s ochtends, twee uur voor de opening van de expositie, werd het bord vernield. Kortekaas: ‘Een man op een fiets ziet het en belt aan bij de galerie. Een inwonende student deed de deur open en kreeg de vraag of het bord verwijderd kon worden. De reden? “Kinderen kunnen dit zien en daardoor homo worden”, zei hij. Vervolgens trapte hij het bord in elkaar.’

Kortekaas belde de politie, waarna het opnieuw raak was. Een andere man nam het affiche uit de vernielde houder mee. ‘Zoiets hoort niet op straat te zien te zijn’, zei hij. Opnieuw werd de politie gebeld. Agenten zagen in de buurt een man lopen met de poster.

Een woordvoerder van de politie bevestigt dat er zondag twee meldingen zijn gedaan van vernielingen van een reclamebord. De galerie gaat aangifte doen van discriminatie, vernieling en diefstal.

Burgemeester Koen Schuiling van Groningen heeft met afschuw gereageerd op het vandalisme. De poster ‘zou roofgoed moeten zijn in plaats van te vernielen., was zijn reactie.

Het is niet de eerste keer dat er bij de galerie vernielingen plaatsvinden. In 2019 werd een roze beeld tot twee keer toe vernield.

(Bron: Galerie MooiMan, RTV Noord, foto: Galerie MooiMan)



Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,