Alle 37 inzendingen voor het Eurovisie Songfestival op een rij

Om al vast in de stemming te komen heeft de EBU alle inzendingen voor het Eurovisie Songfestival van dit jaar op een rij gezet in een ruim 18 minuten durende video.

In totaal doen dit jaar 37 landen mee, waar onder Israël. In veel landen is protest tegen de deelname van het land vanwege de oorlog tegen Hamas en de situatie in de Gaza-strook. Voor Israël doet de 20-jarige zangeres Eden Golan mee. Twee eerdere liedjes die Israël inschreef moesten op last van de organisator EBU worden aangepast , omdat ze te politiek beladen waren.

Het eerste nummer, ‘October Rain’, was een erwijzing naar 7 oktober, toen Hamas een terreuraanval uitvoerde in Israël. Golan zingt het nummer voornamelijk in het Engels, maar sluit af in het Hebreeuws. ‘Er is geen lucht meer om te ademen/ Geen plaats, geen ik, dag na dag/Het waren allemaal goede kinderen, stuk voor stuk’, luidden de laatste regels. Het woord ‘bloemen’ in de tekst is een woord waarmee in Israël wordt verwezen naar gesneuvelde soldaten.

Ook het tweede nummer, ‘Dance Forever’ werd afgewezen, omdat dat refereerde aan het bloedbad dat Hamas aanrichtte op het Nova-muziekfestival. Met ‘Hurricane’ is de zangeres, die haar jeugd doorbracht in Rusland, welkom op het Eurovisie-podium in Malmö.

(Bron: EBU, De Tijd; screenshot: video EBU)



Categorieën:En verder

Tags: ,