Vaticaan akkoord met zegening van paren van gelijk geslacht

Het Vaticaan heeft de deur geopend naar de katholieke zegening van een relatie van paren van gelijk geslacht. De zegening mag geen deel uitmaken van een kerkritueel of een dienst, zoals een huwelijk.

Met de verklaring ‘Fiducia supplicans’ geeft het Vaticaan geestelijken voortaan de toestemming om een ‘ongewoon’ stel te zegenen, wat neerkomt op twee personen van gelijk geslacht. Elk element dat de indruk van een huwelijk kan wekken, moet worden vermeden.

In de ‘Fiducia supplicans’ herdefinieert het college van Geloofsleer wat een zegen inhoudt. Degenen die om een zegen vragen, laten zien dat ze ‘behoefte hebben aan Gods reddende aanwezigheid’ in hun leven door ‘een verzoek om Gods hulp te uiten, een smeekbede om beter te leven’, aldus de tekst. Wie daarom vraagt, hoeft dus geen ‘voorafgaande morele volmaaktheid’ te hebben.

In 2021 kwam er nog een verbod op het zegenen van verbintenissen tussen twee mensen van gelijk geslacht in een zogenoemde Responsum ad dubium, een antwoord op een kwestie waarover twijfel bestaat onder priesters en gelovigen.

Met name in Duitsland was er verzet tegen het verbod. Begin dit jaar besloot de synodale conferentie in Frankfurt om vanaf maart 2026 homoseksuele relaties te zegenen.

(Bron: VRT, Vatican News; screenshot: Wie Gott uns schuf-ARD) 



Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,