Toch toestemming voor Mars EuroPride in Belgrado

In Belgrado is de mars om aandacht te vragen voor de rechten van LHBTI-Plussers toch doorgegaan. Voor de mars, onderdeel van EuroPride, kwam begin van de zaterdagmiddag officieel toestemming van de Servische premier Ana Brnabić.

Ze liet de deelnemers weten dat hun veiligheid in Belgrado was gewaarborgd.

De start stond gepland voor vijf uur, maar dat werd iets later. ‘De ingang van de EuroPride werd geblokkeerd door hooligans. We hebben een hele tijd vastgezeten. Er zijn hier zeker meer dan 5.000 mensen aanwezig om deel te nemen aan de EuroPride’, verklaarde de Belgische activist Rémy Bonny aan de VRT.

‘Dood aan de homo’s’

Ondanks de grote politiemacht van zeker 7.000 agenten werd de mars verstoord door tegenstanders. Ook keerden tegenstanders zich tegen de politie, die werd belaagd met flitsgranaten, stenen en fakkels. Ze riepen leuzen als ‘dood aan de homo’s’. De politie heeft 31 hooligans opgepakt.

De route van de mars was ingekort en eindigde aan het begin van de avond op een plein waar een concert werd gegeven.

Druk

Eerder deze week werd de mars door het ministerie van Binnenlandse Zaken verboden. Er werd gevreesd voor een ernstige verstoring van de openbare orde. Tegenstanders van de Pride uit extreem-rechtse hoek hadden ook aangekondigd de straat op te zullen gaan.

Belgrado werd stevig onder druk gezet om de Pride te laten doorgaan: ruim twintig ambassades, waaronder die van Nederland, België de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en Japan, hadden de Servische regering in een gezamenlijke mededeling opgeroepen het verbod op de manifestatie in te trekken.

‘Voor niemand een bedreiging’

De toestemming voor de Pride-mars van de premier werd door Kristine Garina, voorzitter van de European Pride Organisers Association met vreugde ontvangen. ‘We zijn dolblij dat de premier zich heeft gehouden aan de belofte die ze in 2019 heeft gedaan om EuroPride in Belgrado te steunen.’

‘EuroPride is een viering van de liefde, een beweging voor gelijkheid en onderdeel van een wereldwijde campagne voor mensenrechten. Het belichaamt de Europese waarden en is voor niemand een bedreiging, zeker niet voor Servië.’

In de mars liepen diplomaten, leden van het Europese parlement en andere Europese en internationale leiders mee, onder wie de Belgische vicepremier Petra De Sutter (Groen).

(Bron: VRT, GvA, NOS; foto’s en screenshots: Twitter, RTL)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: