President Tsjechië zal veto uitspreken over homohuwelijk

President Miloš Zeman van Tsjechië heeft aangekondigd dat hij zijn veto uitspreekt over een wetsvoorstel dat het burgerlijk huwelijk openstelt voor paren van gelijk geslacht.

In Tsjechië wordt al vier jaar gediscussieerd over het openstellen van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht. Inmiddels heeft de Kamer van Volksvertegenwoordigers een wetsvoorstel ontvangen die de openstelling mogelijk maakt.

‘Ik zou willen aankondigen dat als ik echt zo’n wet op tafel krijg, ik er een veto tegen zal uitspreken’, zei Zeman. Volgens hem hebben paren van gelijk geslacht alle voordelen van een geregistreerd partnerschap. ‘Maar familie is een verbintenis van man en vrouw. Punt’, voegde hij eraan toe.

Volgens het wetsvoorstel krijgen echtgenoten van gelijk geslacht dezelfde rechten en plichten als echtgenoten van het andere geslacht, zoals het creëren van gemeenschappelijk vermogen, het recht op een weduwen- en weduwnaarspensioen, de rechten en plichten van de kinderen die zij opvoeden en toegang tot alternatieve gezinszorg. Het geregistreerd partnerschap dat paren van gelijk geslacht nu kunnen aangaan, zou als instituut praktisch verdwijnen.

De volksvertegenwoordigers van Christelijke en Democratische Unie – de Tsjechische Volkspartij, KDU-ČSL en de Tjecgische Sociaal Democratische Partij, SPD, ondertekenden het wetsvoorstel niet. Over het algemeen zijn de volksvertegenwoordigers bij stemming vrij af te wijken van de partijlijn.

(Bron: Irozhlas; screenshot: Euronews)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: