Meer dan twintig gewonde journalisten in Tbilisi

Meer dan twintig journalisten zijn maandag gewond geraakt toen zij verslag deden van de ongeregeldheden in Tbilisi. De straten van de hoofdstad van Georgië stroomden vol met demonstranten die tegen de voor maandag geplande pride mars waren.

De mars werd afgelast nadat kantoren van Tbilisi Pride en de Shame Movement waren aangevallen. Ook was er een explosie op het hoofdkantoor van een mensenrechtenorganisatie.  

Kerk

De Georgisch-orthodoxe kerk was de belangrijkste organisator van de anti-Pride-protesten van maandag. Orthodoxe priesters waren de hele dag zichtbaar bij protesten en bij minstens één gelegenheid leken ze deel te nemen aan een aanval op een journalist. Ten minste één priester, diaken Spiridon Tskipurishvili, vertelde de menigte voor het parlement dat ze ‘verplicht waren geweld te plegen voor het vaderland’. 

Overdag heeft het regerende orgaan van de kerk, het Patriarchaat, herhaaldelijk verklaringen vrijgegeven waarin de demonstranten worden opgeroepen vreedzaam te blijven. 

De politie hield acht mensen aan.

Onderzoek

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn 55 mensen, waaronder 53 vertegenwoordigers van verschillende media, het doelwit zijn geweest van geweld. In een verklaring wordt het geweld veroordeeld. Er loopt een onderzoek om nog meer geweldplegers te identificeren.

Veroordeling

De diplomatieke missies van de VS en de EU in Georgië, evenals de ambassades van 16 andere landen, hebben het geweld veroordeeld en hebben een gezamenlijke verklaring afgelegd waarin de Georgische regering wordt opgeroepen het grondwettelijke recht van mensen om vreedzaam bijeen te komen, te beschermen.

‘We veroordelen de gewelddadige aanvallen van vandaag op de burgeractivisten, leden van de gemeenschap en journalisten, evenals het falen van de regeringsleiders en religieuze functionarissen om dit geweld te veroordelen’, aldus de gezamenlijke verklaring.

Kijk hier voor foto’s uit Tbilisi van Agenda.ge.

(Bron: Agenda.ge, Jam-News, OC Media; foto: screenshot: Radio Free Europe)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: