Homo met vaste partner mag zonder wachttijd bloed donoren

Mannen met een vaste partner van hetzelfde geslacht mogen vanaf 1 september bloeddonor worden. Minister Van Ark voor Medische Zorg schrijft dat aan de Tweede Kamer.

Bloedbank Sanquin heeft uit onderzoek geconcludeerd dat de verruiming kan zonder dat de veiligheid van de bloedvoorziening in gevaar komt. Van Ark noemt het ‘een stap in de goede richting’.

Lange tijd werden homoseksuele mannen helemaal uitgesloten van het geven van bloed, omdat het risico op bloedoverdraagbare infecties bij hen groter zou zijn dan bij andere groepen. Later werd een uitzondering gemaakt voor homomannen die minimaal een jaar geen seks hadden gehad.

Gedrag

In 2019 werd die wachttijd teruggebracht tot vier maanden, maar belangenvereniging COC vond dat nog te lang en bovendien discriminerend. Niet iemands geaardheid, maar het gedrag zou bepalend moeten zijn. Minister Van Ark is het daarmee eens.

Sanquin gaat onderzoeken of homoseksuele mannen zonder vaste partner ook bloeddonor kunnen worden, met behulp van een aanvullende vragenlijst over hun gedrag. Dat onderzoek moet eind 2022 klaar zijn.

(Bron: NOS)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: