Hongaarse politicus stapt op; hij werd betrapt op homofeest

In Brussel is afgelopen weekeinde Europarlementariër József Szájer aangehouden op een privéfeest, waarbij de coronaregels werden geschonden. Hij is lid van Fidesz, de partij van de Hongaarse premier Viktor Orbán. Szájer diende zondagmiddag zijn ontslag in.

Dat ontslag kwam voor de buitenwereld onverwachts. Pas later werd duidelijk dat de politicus was aangehouden.

De politie deed in de nacht van vrijdag op zaterdag een inval in het pand van homoclub Le Detour aan de Steenstraat in Brussel, na klachten over geluidsoverlast. Op de eerste verdieping van was een ‘Lockdowngangbang’ gaande, waar 25 voornamelijk mannen aanwezig waren. Het merendeel waren diplomaten. De 59-jarige Szájer probeerde nog via de dakgoot te ontkomen. Er werden ook drugs aangetroffen.

Huwelijk

De partij van de Europarlementariër is geen LHBTI-vriendelijke partij; Szájer schreef mee aan de wijziging van de grondwet, waar nu in staat dat Hongarije het huwelijk als een verbintenis tussen man en vrouw beschermt. Szájer was fractieleider van Fidesz in het Hongaarse parlement van 1994 tot 2002. Daarna nam hij plaats voor zijn partij in het Europees Parlement.

In een verklaring schreef Sjájer: ‘De dagelijkse politiek is al enige tijd een emotionele last op mijn schouders’. In een tweede verklaring verontschuldigde hij zich bij familie, collega’s en kiezers. ‘Ik vraag hen mijn misstap af te zetten tegen dertig jaar van toegewijd en hard werk. Deze misstap is strikt persoonlijk, ik ben de enige die er verantwoordelijkheid voor moet afleggen. Ik vraag iedereen om dit niet uit te breiden naar mijn thuisland of naar mijn politieke gemeenschap.’

Szájer is getrouwd met een vrouw en heeft een dochter.

Nauw contact

Alle aanwezigen krijgen een boete, maar als ze die niet betalen moeten ze voor de rechter verschijnen. In België is het vanwege corona verboden om met meer dan vier mensen samen te scholen. Ook moet iedereen 1,5 meter afstand houden en zijn nauwe contacten zoveel mogelijk beperken. Een ‘nauw contact’ is een contact van meer dan 15 minuten, zonder de veiligheidsafstand te respecteren en zonder masker. Iedereen mag in deze fase van de epidemie slechts een zo’n ‘knuffelcontact’ hebben.

(Bron: De Morgen, AD, Trouw; foto: Google Streetview)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: