Jongen (15) die homostel belaagde veroordeeld tot leerstraf

Een 15-jarige jongen heeft een leerstraf van 35 uur opgelegd gekregen voor het belagen van een homostel, Eerste Paasdag in Amsterdam. Ook krijgt hij een voorwaardelijke taakstraf van 25 uur en moet hij 350 euro schadevergoeding betalen aan het stel.

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag beslist.

‘Duidelijk signaal’

‘Het doet de cliënten goed om te zien dat de rechtbank een duidelijk signaal af heeft gegeven over het feit dat de uitlatingen van de jongen zeer kwetsend zijn voor homoseksuelen en deze ook sterk indruisen tegen de in de Nederlandse samenleving gerespecteerde normen en waarden’, laat advocaat Sébas Diekstra in een reactie op de uitspraak weten. 

Confrontatie

De 15-jarige meldde zichzelf op het politiebureau. Een deel van de belaging werd door één van het stel gefilmd en op sociale media gedeeld. Daarop is te zien en te horen hoe de veroordeelde jongen het stel uitscheld. De beelden veroorzaakten veel verontwaardiging.

Eis

De jongen werd daarop verdacht van groepsdiscriminatie en het beledigen van het stel, maar niet van het bespugen. De straf die de rechtbank donderdag oplegde, valt lager uit dan de eis. De Officier van Justitie eiste de opgelegde 35 uur, maar een schadevergoeding van 850 euro.

Opnieuw

Er zijn voor het belagen van het stel inmiddels meerdere meerderjarige verdachten aangehouden.

In mei werd het koppel overigens opnieuw het slachtoffer van een homofobe aanval, zo meldde hun advocaat. Een van de mannen zou daarbij zijn geschopt. Het is niet bekend of het om dezelfde groep gaat.

(Bron: AT5)Categorieën:Nieuws

%d bloggers liken dit: