YouTube blokkeert Russische homofobe campagnevideo

YouTube heeft een video ‘Waarom de grondwetswijzigingen in Rusland belangrijk zijn’ verwijderd vanwege haatzaaien en het schenden van de richtlijnen van het platform. Dat meldt de NOS.

De video is onderdeel van een campagne om mensen aan te sporen te gaan stemmen over nieuwe grondwetswijzigingen die afgelopen maart werden goedgekeurd door het Russisch parlement. Met de wijzigingen kan Poetin in theorie tot 2036 aan de macht blijven, maar het gaat ook over aanpassingen in andere wetten, waarbij meer conservatieve waarden centraal staan.

Weeshuis

In de video is te zien hoe een kind in een weeshuis wordt opgehaald door zijn nieuwe ouders, dat een homoseksueel paar blijkt te zijn. Het jongetje gaat aan de hand van een man mee naar buiten, ‘zijn nieuwe papa’ en vraagt waar zijn mama is. De man wijst naar een andere man die bij de auto wacht, en zegt: ‘Daar is ze dan, je nieuwe mama!’. Het kind kijkt teleurgesteld, het personeel kijkt geschrokken en loopt afkeurend weg zodra de ‘nieuwe mama’ een jurk tevoorschijn haalt voor het jongetje.

Discriminerend

De video heeft tot woedende reacties geleid in Rusland. Volgens LHBT-organisatie Stimoel zet de video aan tot haat en vijandigheid tegen een groep mensen op grond van hun seksualiteit, en is het openlijk discriminerend.

Diverse organisaties die opkomen voor de rechten van LHBT’ers hebben klachten ingediend bij ‘The Federal News Agency’, de organisatie die de video publiceerde.

(Bron: NOS; screenshot video)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: