‘Moeder’ Freddy wordt niet erkend als vader van zijn zoon

Het verzoek van een transgender, die het leven heeft geschonken aan een zoontje en erkend wil worden als vader, is afgewezen door de hoogste familierechtbank in het Verenigd Koninkrijk.

De 32-jarige Freddy McConnell werd geboren als vrouw. Hij startte met zijn transitie toen hij 25 was, maar behield zijn vrouwelijke voortplantingsorganen, onderging een vruchtbaarheidsbehandeling en beviel vorig jaar van een zoon. 

Op het geboortecertificaat werd McConnell als moeder aangeduid, hoewel hij in alle officiële documenten geregistreerd staat als man.

McConnell ondernam juridische stappen om erkend te worden als vader of ouder, maar het High Court in Londen heeft zijn verzoek geweigerd.  ‘Een moeder zijn (…) is de status die wordt toegekend aan een persoon die het fysieke en biologische proces van zwangerschap en de bevalling ondergaat’, zo stelde rechter Andrew McFarlane. 

‘Wettelijk geslacht’

De rechter erkent dat het medisch en wettelijk mogelijk is dat een persoon, wiens geslacht als mannelijk is erkend, zwanger kan worden en het leven kan schenken, maar dat neemt niet weg dat ‘zijn statuut als ouder voortvloeit uit zijn biologische rol in de bevalling’. Dat neemt volgens McFarlane niet weg dat er vrouwelijke én mannelijke moeders kunnen zijn. ‘De term moeder is onafhankelijk van het wettelijke geslacht.’ 

Karen Holden, de advocate van Freddy McConnell, noemt de  uitspraak een klap voor de strijd van transgenders voor gelijkheid. ‘Freddy is wettelijk een man en zijn juridische documenten tonen dat ook. In het Verenigd Koninkrijk heeft hij het recht om zijn geslacht op zijn eigen geboortecertificaat te wijzigen, dus waarom niet op dat van zijn kind?’, zo vroeg de advocate zich af.

Van de stappen die Freddy McConnel heeft gezet om een kind te baren is een documentaire gemaakt door Jeanie Finlay: Seahorse: The Dad Who Gave Birth. De trailer is hier te zien.

(Bron: AD; afbeelding: fragment filmposter)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: