Provincie wil acceptatie en veiligheid LHBTI’ers vergroten

De provincie Overijssel gaat maatregelen nemen om de acceptatie en veiligheid van LHBTI’ers te vergroten. Gedeputeerde Roy de Witte wil onder meer samen met de COC’s in de provincie op zoek naar meer vrijwilligers die voorlichting kunnen geven op scholen.

‘Voorlichting is een van de manieren om de acceptatie van LHBTI’ers te vergroten’, zegt De Witte. Hij baseert zijn uitspraak op het zogenoemde Samenlevingsonderzoek dat is gedaan in opdracht van de provincie Overijssel. In dat onderzoek werden de belevenissen van LHBTI’ers en niet LHBTI’ers onderzocht in de regio. Een meerderheid van de ondervraagden vindt dat er meer aandacht moet komen voor LHBTI’ers op scholen, sportverenigingen en zorginstellingen.

Onveilig
Meer dan vier op de tien LHBTI’ers in Overijssel voelt zich volgens dat onderzoek onveilig. Ze hebben vaker te maken met asociaal gedrag, zoals schelden en discriminatie. En dat gebeurt niet alleen op straat. Twee derde van de ondervraagden voelt zich ook onveilig op school of op werk.


Roze Hoek
Om de acceptatie van LHBTI’ers te verhogen stelt D66-Statenlid Wybren Bakker voor om in elke bibliotheek een ‘Roze Hoek’ te creëren. ‘Hier kan informatie komen te staan over LHBTI en kan iedere inwoner van de provincie zelf de informatie opzoeken.’ Volgens Bakker past deze stimulerende en aanjagende rol bij de provincie.


SGP
SGP is van mening dat dit juist niet een rol van de provincie is. Zij vinden dat de provincie terughoudend moet zijn als het gaat om voorlichting. ‘We willen niet dat er een bepaald visie wordt opgelegd vanuit de overheid’, aldus SGP-Statenlid Van Dijk. Volgens hem is het aan scholen om daar een eigen invulling aan te geven.


Platteland
LHBTI’ers uit stedelijke regio’s voelen zich meer geaccepteerd dan op het platteland.  Dat is een opvallend punt uit het onderzoek en daar wil gedeputeerde Roy de Witte dan ook verandering inbrengen. ‘Ik ga gemeentes niet verplichten, maar wel verleiden. Elke gesprek dat ik in een plattelandsgemeente heb, staat dit onderwerp LHBTI op de agenda.’

(Bron: RTV Oost; foto provincie Overijssel)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: