Onderzoek: meer mensen noemen zich homo, lesbienne of bi

Meer mensen in Westerse landen noemen zichzelf homo, lesbienne of biseksueel. Het aantal is de afgelopen zeven jaar met 50 procent gegroeid. Gemiddeld rekent 2,7 procent van de bevolking zich nu tot één van die groepen.

Onder jongeren ligt dat percentage nog veel hoger. In de Verenigde Staten noemt zelfs 8,2 procent van de ‘millennials’ zich homo, lesbienne, bi of transgender.

Dat blijkt uit onderzoek van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. De OESO zette voor het eerst alle studies en cijfers op een rij over de LGBT-gemeenschap (lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders).

17 miljoen

In veertien lidstaten bestaan betrouwbare cijfers over de omvang van de LGBT-groep. ‘In die landen wonen in totaal 17 miljoen mensen die zich homo, lesbienne of biseksueel voelen: dat is evenveel als de hele bevolking van Chili of Nederland’’, schrijft de OESO.

Het aantal biseksuelen is in die landen gemiddeld ongeveer gelijk aan het aantal homoseksuelen.

Toename

Opvallend is de toename van het aantal mensen dat zich homo, lesbienne of biseksueel noemt. ‘Het aantal mensen dat zich zelf ziet als homo of bi is in zeven jaar tijd met zo’n vijftig procent gestegen. Dat kan de weerslag zijn van het feit dat het algemene publiek meer open staat voor deze groepen. De groei zal ook doorgaan, want jongeren nu zijn meer geneigd om uit de kast te komen’, aldus de onderzoekers.

Over het aantal transgenders bestaan minder cijfers. ‘Volgens schattingen gaat het om 0,1 procent van de bevolking in Chili tot 0,3 procent in de Verenigde Staten.’

Discriminatie

Gemiddeld zegt één op de drie Europese LGBT’ers zich recent gediscrimineerd te hebben gevoeld, op straat, op het werk of op school bijvoorbeeld. In Litouwen en Groot-Brittannië zegt zelfs de helft van de ondervraagden dat.

‘LGBT’ers hebben 7 procent minder kans te worden aangenomen voor een baan. Ze verdienen gemiddeld 4 procent minder.’

Net zoals voor vrouwen, bestaat er ook voor homo’s, bi’s en transgenders een ‘glazen plafond’:  ‘Ze hebben 11 procent minder kans een hoge managementfunctie te vervullen.’

(Bron: OESO, AD)Categorieën:Nieuws

Tags: ,

%d bloggers liken dit: