Oudste homobar van Rotterdam gaat eind dit jaar dicht

cosmobar-rotterdamDe Cosmobar aan de Schiedamsesingel in Rotterdam gaat dicht. Het is het langst bestaande homocafé van Rotterdam. Het werd officieel geopend in 1937 en sluit de deur op 31 december. In het pand komen appartementen.

Het café wordt bestierd door Jan (69) en Glenn (66) die boven het café wonen.

‘De Cosmobar was veertig jaar van mijn leven. Maar het is mooi geweest, ik ben te oud voor die ongein’, zegt Jan in de NRC.

De hoogtijdagen lagen in de jaren negentig. Bezoekers van Gay Palace die naast het café was gevestigd, kwamen na sluitingstijd naar de Cosmobar.

De dark- en leatherroom bij het café werden op last van de gemeente al jaren geleden gesloten.

Anoniem

Jan en Glenn hebben geen idee waar de oudere generatie homo’s voortaan naar toe moet. ‘Mannen van boven de zestig gaan niet naar hippe bars vol binkies. Hier kun je als ‘vrouw’ nog lekker anoniem in een hoekje zitten. Die nieuwe tenten zijn daar niet zo van’, aldus Jan in de NRC.

AIDS-epidemie

Het café werd in 1937 geopend door een Duitse schippersvrouw, ‘Mutti’ en werd veelvuldig bezocht door matrozen die Rotterdam aandeden. Tijdens de oorlog kwamen er Duitse soldaten op zoek naar vertier.

Er werd nooit stiekem gedaan over de bar ‘speciaal voor heren’. ‘Alleen de jaren tachtig waren vreselijk’, zegt Jan. ‘Door de AIDS-epidemie stonden we wekelijks bij iemand aan het graf.’

De site Rotterdam Ongehoord maakte dit portret van Jan en Glenn.

 

(Bron: Rotterdam Ongehoord, NRC, foto: still Rotterdam Ongehoord)Categorieën:En verder

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: