Opnieuw homoseksuele asielzoeker mishandeld in een AZC

Mishandelde asielzoekerAfgelopen weekeinde is in het AZC in Kolham een Syrische asielzoeker mishandeld. Hij werd door één man bij zijn keel gegrepen en meerdere keren in zijn gezicht geslagen. Door anderen werd hij zijn maag gestompt terwijl hij werd vastgehouden.

Dat meldt LGBT Asylum Support.

Het was in de opvang bekend dat de Syriër homoseksueel is. Hij verbleef in een niet-afgeschermd gedeelte van het centrum met meerdere LHBT-asielzoekers. Aanleiding voor de mishandeling was lawaaioverlast, maar voor het slachtoffer staat vast dat zijn geaardheid de reden is geweest om hem in elkaar te slaan.

Het slachtoffer is één van een groep LHBT-asielzoekers, waarmee LGBT Asylum Support in vier maanden tijd vijf aangiftes en verschillende meldingen heeft gedaan bij de politie.

Drie van de vijf aangiftes zijn geseponeerd door het Openbaar Ministerie. Volgens LGBT Asylum Support is dat voor de politie reden om gelijk mee te delen dat aangiftes door LHBT-asielzoekers van discriminatie op voorhand kansloos zijn. Het Discriminatie Meldpunt Groningen is van alle gevallen op de hoogte gebracht.

Vrijuit

Onder druk van LGBT Asylum Support en COC Groningen Drenthe is de groep met uitzondering van twee LHBT statushouders op verzoek van COA een aantal dagen extern in een veilige omgeving ondergebracht. Daarna zijn ze overgebracht naar een andere, veiliger noodopvang. De statushouders worden vandaag naar een andere AZC locatie gebracht.

Volgens LGBT Asylum Support  is één dader van de mishandeling gehoord en daarna weer vrij gelaten. Daders en slachtoffer hebben daardoor een aantal dagen in de noodopvang samen doorgebracht wat naar mening van de organisatie ‘een uiterst onveilige situatie is’.

Veiligheid

De mishandeling in Kolham toont opnieuw aan dat de veiligheid van LHBT -asielzoekers in de noodopvang niet gegarandeerd kan worden door het COA. LGBT Asylum Support heeft opnieuw dringend een verzoek ingediend voor een gesprek met verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff. Daarnaast heeft LGBT Asylum Support diverse Tweede Kamerleden van deze mishandeling en discriminatie van LHBT-asielzoekers op de hoogte gebracht.

(Bron: LGBT Asylum Support, Foto: De mishandelde Syriër)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: