Obama noemt anti-homowetten ‘verkeerd’ en wil afschaffing

Obama in LondenPresident Barack Obama noemt de wetten in de staten North Carolina en Mississippi, die de bescherming van homo’s, lesbiennes en transgenders beperken, ‘verkeerd’. Obama is van mening dat die wetten moeten worden afgeschaft. 

President Obama zei dat vrijdag op een persconferentie in Londen. Hij brengt een driedaags bezoek aan het Verenigd Koninkrijk.

‘Ik snap dat mensen een andere mening hebben op bepaalde gebieden, en dat respecteer ik. Maar gelijke rechten gelden voor ieder mens, ongeacht welke seksuele oriëntatie zij hebben. Niemand mag om die reden anders behandeld worden. En deze lokale wetten zijn niet in overeenstemming met de consensus op dit gebied in ons land.’

Hij reageerde op het negatieve reisadvies dat is afgegeven voor LHBT’ers die naar de staten willen reizen. Volgens Obama is iedereen welkom en ‘iedereen zal gastvrij ontvangen worden.’

Toilet

De omstreden ‘HB2-wet’ in North Carolina ontneemt lhbt’ers het recht juridische stappen te ondernemen als zij op de werkvloer worden gediscrimineerd of gepest. Transgenders zijn volgens de wet verplicht  gebruik te maken van het toilet voor het geslacht dat in hun paspoort staat.

De gouverneur van North Carolina paste na de eerste kritiek de wet aan.

De wet  blijft van kracht, in overheidsgebouwen, maar bedrijven mogen zelf bepalen wie welk toilet gebruikt. Ook staat het lokale overheden vrij te bepalen of zij wetten willen aannemen die homoseksuelen, lesbiennes en transgenders beschermen.

Protest

De wet leidde tot een storm van protest. Diverse grote bedrijven, waaronder de Deutsche Bank en PayPal, lieten weten voorlopig af te zien van nieuwe investeringen in de staat North Carolina. Bezoekers in North Carolina die de pornosite xHamster willen bezoeken, worden geweerd en krijgen alleen te zien hoe vaak de site door inwoners van de staat wordt bezocht.

Diverse artiesten zeggen hun optredens af of gebruiken hun concert om een statement tegen de wet te maken.

Mississippi

Werkgevers in de Amerikaanse staat Mississippi mogen volgens de onlangs aangenomen wet uit religieuze motieven weigeren homostellen van dienst te zijn

 

(Bron: ABC News, AP, screenshot: ABC News)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , , ,

%d bloggers liken dit: