Boek: Het Experiment – diverse schrijfsters

boek het experimentRecensie

Wie een selectie wil van schrijfsters waarvan boeken zijn uitgegeven bij La Vita Publishing in Utrecht doet er goed aan om Het Experiment te lezen. De ondertitel is “…en andere verhalen over vrouwenliefde”. Het is een verzameling korte lesbische verhalen van schrijfsters van wie eerder al volledige boeken werden uitgegeven bij La Vita.

Het is een bundel met goed leesbare verhalen. Makkelijk tijdens vakantie, of in de trein op weg naar het werk.

In de lift
In het voorwoord zegt de uitgever dat lesbische literatuur de afgelopen jaren een ondergeschoven kindje was, maar dat lesbische auteurs nu weer in de lift zitten. In het boek staan geen “grote namen” want die wilden niet. Daarom koos uitgeefster Hilda Abbing voor schrijfsters die hun kwaliteit al eerder bewezen bij de Utrechtse uitgeverij, zoals Adriënne Nijssen, Johanna Pas, Rianne Witte en Anja de Crom.

Bovendien: “na drie afwijzingen begon ik me af te vragen wat de meerwaarde van zo’n bekende naam is. (…) Een bundel zal er vast beter door verkopen. Maar wordt de bundel er beter door?”, schrijft Abbing.

Liefde
De verhalen in Het Experiment gaan over tastbare liefde, onmogelijke liefde, gewenste liefde en liefde die niet kan zijn. Een fragment uit Semana Santa van Ellen Zandink: Zal ik jou haar eens doen?” Haar vingertoppen raken vederlicht mijn haar en even loopt er een rilling over mijn rug. Het moet al een halfjaar geleden zijn dat ik voor het laatst een kapper heb bezocht en ik schaam me lichterlijk over mijn ietwat verwaarsloode uiterlijk. “In ruil voor de lunch,” ze lacht er vergoelijkend bij. Ik voel me een beetje overdonderd.
Zandink gebruikt mooie teksten, zoals Ze knipt mezelf tevoorschijn. Bij elke pluk die op de grond valt voel ik me lichter worden.

Connie van Gils beschrijft in Versieren heel mooi de twijfel die een vrouw voelt als haar partner lijkt te veranderen door het ouderschap: Waar was toch de gulle minnares gebleven die Amber ooit was (…) Dat kon toch niet allemaal ineens weg zijn vanwege het Moederschap?
Het verhaal Tramhalte Verlangen van Lysan van Winden is ronduit prachtig. Ik zucht en pak mijn tas. Een zoveelste blik uit het raam vertelt me dat ze er al niet meer staat.
En over trouw schrijft Rianne Witte: Mijn vriendin en ik genieten van het leven. Samen en apart. Onze trouw houd in dat we altijd bij elkaar terugkomen.

Gevoelens
Het Experiment is een mooi en compact boek dat je de lesbische liefde van alle kanten laat lezen. Handig trouwens, dat schrijversoverzicht achterin, dan weet je wat meer over de mensen die je meenemen in de verhalen over vrouwengevoelens.

Remco van Schellen

Boekinfo
Het Experiment – diverse schrijfsters
ISBN: 978-90-79556-08-3
Uitgegeven door: La Vita Publishing – UtrechtCategorieën:Boeken, Fictie, Vrouwenboeken

Tags: ,

%d bloggers liken dit: