Na negen jaar onzekerheid verblijfstatus voor Farzad uit Iran

Na bijna negen jaar heeft Farzad een verblijfstatus gekregen. Dat heeft LGBT Asylum Support bekend gemaakt.

De IND geloofde niet dat de 27-jarige Farzad homoseksueel is en ging keer op keer in beroep tegen uitspraken van rechters die het de vloer aanveegden met het oordeel van de dienst.

Farzad is een van de mensen die te zien zijn in het boek ‘Nietgaygenoeg De naakte waarheid – The naked truth’. Hij zag erg op tegen de mogelijke gevolgen van deze publicatie waarmee hij in de openbaarheid trad.

In de laatste uitspraak had de rechter oog voor de situatie van de Iraniër. Hij zag in hoeveel moed er nodig is om juist die stap te durven maken als je uit een onderdrukkende, homofobe cultuur komt, zegt LGBT Asylum Support. De deelname aan het boek werd door de rechter gezien als een stap in de groei in zijn identiteit. Na de uitspraak van de rechter volgde een brandbrief van LGT Asylum Support aan de directeur van de IND, waarna Fahrzad woensdagavond te horen kreeg dat hij in Nederland mag blijven.

‘Het verhaal van Farzhad staat symbool voor wat we in Nederland niet willen voor een kwetsbare groep van lhbti-plus- asielzoekers die in Nederland om bescherming vragen. maar als #NIetGayGenoeg worden afgewezen’, aldus Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support (rechts op de foto). Hij werd ‘ jarenlang niet erkent door een overheid die koste wat kost zich heeft verzet, rechtbanken en termijnen negeerde en hem telkens uitgemaakte voor leugenaar.’

(Bron en foto: LGBT Asylum Support)



Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,