Regenboogbank Ede opnieuw beklad; verdachten opgepakt

De regenboogbank in het centrum van Ede is donderdagavond opnieuw beklad. Agenten betrapten de twee daders op heterdaad en konden ze aanhouden.

Het gaat om twee jongens van 18 uit Lunteren. Een van hen had de spuitbus ,waarmee de bank bewerkt was, nog in zijn hand. De twee gingen ervandoor toen agenten zich kenbaar maakten. De ene kon worden vastgepakt, de andere fietste snel weg, maar werd thuis in Lunteren aangehouden.

De bekladding was aan de vooravond van de Ede Pride, die vrijdagavond van start ging met een Pride Walk door het centrum van Ede. Medewerkers van de gemeente hadden de bank op tijd weer schoon.

Er liepen in de stromende regen zo’n honderd mensen mee in de Pride Walk. Volgens een van de organisatoren, Esther van Vliet, verliep de Pride Walk zonder problemen: ‘Het is goed gegaan, veel minder gedoe dan vorig jaar’, zegt ze tegen het AD. Toen voelde het soms bedreigend en waren er opgestoken middelvingers te zien langs de kant. Volgens het AD ‘vinden velen’ dat ‘zoiets als een Pride zeker moet kunnen in een vrij land’.

Mede-organisator Beau Bakker: ‘Ik ben hier opgegroeid, zonder veel problemen. Ik zie nu ondernemers die een regenboogvlag hebben hangen en ik hoor vooral positieve reacties. Pride is belangrijk voor de acceptatie. Het mag en kan gelukkig, zo leven als ik in Ede. We zijn er voor aan het zorgen dat het ook fijn is. Ook wij willen hier het leven vieren.’

Ede Pride wordt zondag afgesloten met een kerkelijke viering.’We weten dat ook in Ede christelijke queers zijn die het lastig kunnen hebben’, aldus Bakker.

(Bron: AD, Ede Nieuws; screenshots: AD)



Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , ,