Hoogste rechtbank in Oeganda handhaaft anti-lhbti-wet

Het Oegandese Constitutionele Hof heeft de controversiële anti-homoseksualiteitswet van het land bekrachtigd, die levenslange gevangenisstraffen en de doodstraf oplegt aan degenen die betrokken zijn bij bepaalde handelingen van hetzelfde geslacht.

Wel bepaalde rechtbank dat delen van de wet in strijd zijn met grondwettelijke rechten.

De bepalingen die gedrag strafbaar stellen, zoals het toestaan ​​van homoseks op eigen terrein, het niet melden van homoseksuele daden en het besmetten met een terminale ziekte door seksuele handelingen aan iemand van gelijk geslacht, moeten geschrapt worden.

De petitie om de wet ongedaan te maken werd ingediend door een collectief van Oegandese academici, mensenrechtenactivisten, advocaten, journalisten, wetgevers en religieuze leiders.

Ze voerden aan dat de wet de fundamentele rechten schendt die in de grondwet zijn vastgelegd, zoals het recht op privacy en de vrijheid van discriminatie.

Ze voegden eraan toe dat de wet in strijd is met de verplichtingen van het land op grond van de internationale mensenrechtenwetgeving.

Ondanks dergelijke zorgen geniet de wet brede steun in het land. Wetgevers hebben tegenstanders in het Westen ervan beschuldigd Afrika onder druk te zetten om homoseksualiteit te accepteren.

‘Discrimineren is legaal’

De BBC heeft gesproken met een lid van een van de groepen die de wet hebben aangevochten, met het argument dat de wetgeving in strijd was met de fundamentele rechten die worden gegarandeerd door de Oegandese grondwet.

Advocaat Nicholas Opiyo zei: ‘De rechtbank heeft vandaag besloten dat het legaal en geoorloofd is om lhbti-plussers discrimineren. De rechtbank heeft vandaag besloten dat het legaal is om de lhbti-gemeenschap uit te sluiten van deelname aan de aangelegenheden van hun land, simpelweg op grond van de basis van het publieke sentiment en vermeende culturele waarden.’

‘Mijn hart huilt’

Steven Kabuye, een activist die Oeganda ontvluchtte nadat hij was neergestoken bij wat wordt beschouwd als een homofobe aanval, veroordeelde ook de uitspraak van woensdag.

‘Mijn hart huilt om degenen die nog in Oeganda zijn’, vertelde hij de BBC vanuit zijn nieuwe huis in Toronto, Canada.

‘Ze moeten zo veilig mogelijk blijven. Ze moeten zich verstoppen. Degenen die er niet in zijn geslaagd te ontsnappen, zijn echt in gevaar.’

(Bron: BBC; screenshot: parlement Oeganda stemt voor anti-lhbti-wet – BBC)



Categorieën:Nieuws

Tags: , ,