Homorechtenactivist Steven Kabuye neergestoken in Oeganda

In Oeganda is homorechtenactivist Steven Kabuye neergestoken. Hij werd in zijn maag gestoken en raakte gewond aan zijn arm. Kabye is er van overtuigd dat de aanval het gevolg is van de groeiende intolerantie tegen de lhbti-plus-gemeenschap, aangewakkerd door politici.

Het klimaat van intolerantie wordt verergerd door ‘politici die de LGBTQ+-gemeenschap als zondebok gebruiken om mensen af ​​te leiden van wat er werkelijk in het land gebeurt’, zei Steven Kabuye in een interview vanuit het ziekenhuis in Kampala tegen AP.

Kabuye werd woensdag aangevallen door twee mannen op een motorfiets. Hij zei tegen AP dat hij gelooft dat de aanvallers hem niet alleen probeerden te verwonden, maar ook te doden, en dat hij vreest dat zijn vijanden hem zelfs in het ziekenhuis zouden aanvallen. ‘Ik weet niet wie ik moet vertrouwen,’ .

Kabuye is directeur van de belangenorganisatie Coloured Voice Truth to LGBTQ. Hij week in maart uit naar Kenia nadat hij doodsbedreigingen had ontvangen na een aanval op een van de leden van de groep, maar keerde 15 december terug naar Oeganda.

Kabuye schreef op X dat hij zich grote zorgen maakte over de gevolgen van de Oegandese Anti-Homoseksualiteitswet uit 2023.

‘Deze wet schendt fundamentele mensenrechten en schept een gevaarlijk precedent voor discriminatie en vervolging van de LGBTQ+-gemeenschap. Laten we solidair zijn en strijden tegen onverdraagzaamheid en haat’, schreef hij mei vorig jaar, nadat de wet was ondertekend door president Yoweri Museveni.

(Bron: AP; foto: screenshot Youtube Coloured Voices)



Categorieën:Nieuws

Tags: ,