Politie over acties in bos Bruggelen: ‘dit is niet de manier’

De acties van de politie en boa’s in het bos bij parkeerplaats Bruggelen langs de A1 bij Apeldoorn hadden niet op deze manier uitgevoerd mogen worden. Dat zegt politiewoordvoerder Ruud Visser na vragen van de Roze Golf.

Boswachters van het Geldersch Landschap en Kasteelen trokken met samen met de politie tot twee keer toe na zonsondergang het bos in om mannen te bekeuren die zich daar ophielden. Bruggelen is sinds de jaren zeventig een mannenontmoetingsplaats.

Naar nu blijkt werden de acties uitgevoerd in maart en april dit jaar, de maanden waarin wilde zwijnen jongen krijgen. Boswachters hadden de politie om assistentie gevraagd bij de controles, waarop de boswachters volgens verklaringen van bekeurde mannen samen met agenten van verschillende kanten met auto’s het bos inreden om met schijnwerpers en warmtecamera’s mannen op te sporen.

Kijken naar gevolgen

‘We moeten met dit soort verzoeken anders omgaan’, zegt Visser. ‘We moeten beter kijken naar de gevolgen van dergelijke acties. Het gaat ook om de privacy van de bekeurde mensen.’

Hoeveel mensen er bekeurd zijn, kan Visser niet zeggen. Er wordt intern gekeken hoe er om gegaan moet worden met dergelijke verzoeken. ‘Toen de leiding lucht kreeg van deze acties, zijn ze onmiddellijk stop gezet.’

Het bos is tussen zonsondergang en –opgang verboden gebied. Handhaven is legitiem, zeker om wild niet verstoren en past ook in het beleid van de beheerder van het bos, maar ‘dit is niet de manier’, aldus Visser.

WOO-verzoek

Er ligt nog een zogenoemd WOO-verzoek van Stichting Platform Keelbos, de stichting die zich inzet voor belangen van bezoekers van mannenontmoetingsplaatsen. De stichting wil weten wat daar in het bos is voorgevallen en hoe dat past binnen het beleid van de politie. Zolang dat verzoek nog loopt, wil de politie verder niet inhoudelijk reageren op de acties bij Apeldoorn.

(Bron en foto: Roze Golf)



Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,