Ontdekker hiv-virus Luc Montagnier overleden

De Franse onderzoeker Luc Montagnier is op 89-jarige leeftijd overleden. Hij ontdekte in 1983 het hiv-virus. De Nobelprijswinnaar stierf dinsdag in het in het American Hospital in Neuilly-sur-Seine, een voorstad van Parijs.

De viroloog leidde in 1983 het Franse onderzoeksteam dat het human immunodeficiency virus (hiv) ontdekte, dat de ziekte aids kan veroorzaken. De vondst was een belangrijke stap in het onderzoek naar aids, dat zich sinds begin jaren ‘80 snel verspreidde en veel levens eiste.

Ook de Amerikaanse onderzoeker Robert Gallo claimde dat hij in 1983 hiv ontdekte. In een Frans-Amerikaans verdrag is uiteindelijk vastgelegd dat het virus door beide onderzoeksteams is gevonden.

Montagnier kreeg in 2008 de Nobelprijs voor Geneeskunde, samen met mede-onderzoeker Francoise Barré-Sinoussi. Volgens het Nobelcomité was hun ontdekking van hiv cruciaal voor de ontwikkeling van behandelmethodes voor aidspatiënten. Hij werkte samen met de grootste wetenschappelijke instituten ter wereld. Hij ondersteunde jarenlang zowel de Academie van Wetenschappen als de National Academy of Medicine door zijn onderzoek. Daarvoor ontving hij talloze prijzen en onderscheidingen .

Door wetenschappers gemeden

De afgelopen jaren deed de viroloog geregeld uitspraken zonder wetenschappelijke basis. Zo zei hij in 2020 dat het coronavirus was gecreëerd in een Chinees laboratorium en vorig jaar stelde hij dat coronavarianten worden veroorzaakt door vaccinaties. Vanwege deze standpunten werd hij de laatste tijd door veel wetenschappers gemeden.

De Franse minister voor Hoger Onderwijs en Onderzoek, Frédérique Vidal, schrijft op Twitter dat Frankrijk een groot onderzoeker heeft verloren. ‘We weten wat we allemaal aan te danken hebben aan zijn wetenschappelijke werk.’

(Bron: NOS, France Soir; foto: Twitter)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: