Amsterdam viert lhbti-trots week lang

De Pride in Amsterdam is begonnen. Het is de 25e Pride. Door de corona-maatregelen is het programma soberder van opzet. De bekende botenparade is er niet. Wel zijn er tal van kleinschalige bijeenkomsten en evenementen. Heel Nederland kan meekijken via Pride TV.

Zo is er in het Vondelpark een openluchttentoonstelling met foto’s van 25 jaar Pride. Het Stadsarchief heeft ook een tentoonstelling, over Amsterdam als regenboogstad. Die is te zien in het archiefgebouw, maar ook online deelt het archief allerlei foto’s en verhalen over de geschiedenis van seksuele diversiteit in Amsterdam.

Foto uit de collectie van het Stadsarchief Amsterdam.

Norm
Het thema van de Pride is ‘Take pride in us”. Dat nodigt mensen uit om trots te zijn “op iedereen die niet aan de heteronorm voldoet”, aldus Pride-directeur Lucien Spee de Castillo Ruiz.

Wandelen
Het Pride-weekend begon met een groep gelovige lhbti-ers die een pelgrimstocht liep van Utrecht naar Amsterdam. Zaterdagmiddag kwamen ze aan in de Westerkerk, bij het Homomonument. Op zaterdag 7 augustus is de Pride Walk, van de Rai naar de Dam. De wandeling is een mars voor vrijheid en gelijkheid.

Hele jaar
Een deel van het openbaar vervoer in Amsterdam rijdt tot na de Pride van volgend jaar in regenboogkleuren. Op drie bussen en een tram staat het woord ‘welkom’ in verschillende talen om te laten zien “dat alle mensen welkom zijn in het openbaar vervoer en zich daarin veilig moeten voelen”, zeggen de vervoersbedrijven.

Regenboogtram. Foto: Gemeente Amsterdam.


Categorieën:Nieuws

Tags: ,

%d bloggers liken dit: