Het Duitse profvoetbal krijgt maandelijkse coming-out-dag

In Duitsland wordt 17 mei de jaarlijkse coming-out-dag voor profvoetballers. Meerdere voetbalclubs uit de Bundesliga steunen het initiatief. Er zouden profvoetballers zijn die 17 mei bekend maken dat zij homoseksueel zijn.

Met ingang van IDAHOBIT op 17 mei 2024 wordt elke 17e van de maand uitgeroepen tot ‘Sportvrije Dag’ en gebruikt om de queersportgemeenschap wereldwijd te promoten.

Het initiatief ‘Sports Free’ komt van Marcus Urban, mede-oprichter van Diversero en een van de eerste openlijk homoseksuele profvoetballers. De campagne heeft tot doel ‘een ondersteunende omgeving te creëren en een filmserie te produceren waarin de persoonlijke en ontroerende coming-outverhalen in de sport worden belicht’

Er zijn ‘vijf clubs die het project financieel steunen: Borussia Dortmund, Union Berlin, FC St. Pauli, SC Freiburg en VfB Stuttgart.

Sports Free is niet alleen gericht op voetballers, maar op professionele atleten in het algemeen.

‘Waarom wachten?’

Urban zegt dat er intensief gecommuniceerd wordt in chatgroepen van homoseksuele spelers. ‘Er is daar controverse. Wil ik nog wachten tot de voetbalwereld wordt zoals ik wil? Waarom zou ik wachten? Er is een interessante dynamiek in het spel gekomen, je ziet dat de hoofden van mensen in beweging komen en zich afvragen of het wel echt zin heeft om zich te blijven verstoppen en zichzelf te verloochenen.’ Onder hen bevinden zich medewerkers en spelers van alle ploegen uit de eerste en tweede divisie. Urban: ‘Geen enkele club wordt niet getroffen.’

Georganiseerd verband

De John Blankenstein Foundation, die zich inzet voor de sociale acceptatie van homo’s en lesbiennes in de top- en breedtesport, heeft contact met Nederlandse voetballers die nog in de kast zitten en moedigt hen aan om in georganiseerd verband naar voren te stappen.

‘Dat maakt het makkelijker te dragen met elkaar. De steun van clubs en bestuurders is daarbij zeker cruciaal. Dat zag je ook bij voetballers die individueel hun coming-out hadden’, zegt Thijs Smeenk van de John Blankenstein Foundation tegen de Volkskrant.

One Love

In Nederland weigerden enkele aanvoerders van eredivisieclubs de One Love-regenboogband te dragen, die bedoeld was als statement tegen discriminatie. Volgens Smeenk loopt Nederland achter. ‘Bij Arsenal en Bayern München hangen de regenboogvlaggen tussen die van andere supportersgroepen. In Nederland zitten we echt nog ver af van het niveau waarop in Engeland en Duitsland over dit onderwerp wordt gesproken.’

(Bron: Peiner Algemeine, Diversero, de Volkskrant; afbeelding Diversero)



Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,