Voetbalclubs mogen zelf bepalen of ze One Love-band dragen

De KNVB roept clubs niet meer op om tijdens eredivisie wedstrijden mee te doen aan de One Love-campagne. Dat betekent dat de betaald voetbalclubs de bijbehorende en veelbesproken aanvoerdersband alleen nog dragen als de club of speler dat zelf wil.

Houssin Bezzai, programmamanager racisme en discriminatie bij de KNVB, zegt dat KNVB doorgaat met de maatschappelijke campagne en dat clubs zelf moeten bepalen wat ze gaan doen. ‘Ik ben benieuwd hoe ze ermee omgaan’.

Thijs Smeenk, bestuurslid van de John Blankenstein Foundation, de stichting die strijdt voor homo-acceptatie in de sport, heeft geen goed woord over voor het besluit van de voetbalbond

Smeenk denkt dat clubs niet doordrongen zijn van de problemen als ze niet expliciet gevraagd worden om deel te nemen. Hij twijfelt niet aan de goede intenties van de voetbalbond, maar vreest wel dat de aandacht voor geaardheid ondergesneeuwd raakt.

‘Diep triest’

Ook COC Nederland en de Roze Kameraden, de lhbti+supportersclub van Feyenoord, uiten gezamenlijk in een reactie hun teleurstelling op het besluit van de KNVB.

Ze noemen het ‘een diep triest en onbegrijpelijk besluit, waarbij het er toch op z’n minst de schijn van heeft dat de voetbalbond is gezwicht voor de tegenstanders.’ Beide organisaties roepen de KNVB op om het besluit terug te draaien.

Commotie

Vorig seizoen was er veel commotie over de OneLove-campagne, die zich richt op het bestrijden van racisme en discriminatie in het voetbal, maar vooral de aandacht vestigt op de rechten van lhbti-plussers.

De toenmalige aanvoerders van Feyenoord en Excelsior, Orkun Kökcü en Redouan El Yaakoubi, weigerden destijds de band te dragen. Die laatste is door de gebeurtenissen sinds maart geen aanvoerder meer van de club. Excelsior zegt dat de houding van El Yaakoubi ruis opleverde binnen de club. De voetballer zei zelf dat hij respect voor iedereen en elkaars normen en waarden belangrijk vindt.

Kökcü zei dat zijn geloofsovertuiging ook een rol speelde bij het besluit.

‘Achteruitgang’

Smeenk zegt dat er de laatste jaren ‘een bepaalde stroming’ op gang is gekomen, waardoor er discussies over de OneLove-band zijn losgebarsten. Hij zegt dat aanvoerders in de eredivisie voor de introductie van de OneLove-campagne in 2020 al regenboogbanden droegen en dat er toen nauwelijks ruchtbaarheid aan werd gegeven.

‘Tot één, twee jaar geleden ben ik best positief geweest, maar ik vind dat er nu sprake is van achteruitgang. Er is veel meer agressie en weerstand vanuit de samenleving. Daar heeft Smeenk ook een verklaring voor. Volgens hem kom dat omdat het allang niet meer gaat over homoseksuele relaties, maar ook over identiteit.

Hij put hoop uit (heteroseksuele) voetballers die zich uitspreken. Zij kunnen namelijk hun collega’s helpen. ‘Voetballers worstelen ook met dit probleem.’

De KNVB laat in een reactie op de commotie weten dat de gezamenlijke actie vorig jaar al verschoven was naar maart, op de internationale dag tegen racisme en discriminatie. ‘Omdat je je hierbij kunt uitspreken tegen elke vorm van discriminatie: racisme, antisemitisme, homohaat etc.’

Hoe de actie er in 2024 uit gaat zien, is nog niet bekend. Dit omdat de KNVB zegt met de actie Ons Voetbal Is Van Iedereen de focus te willen verleggen van bewustwording naar gedragsverandering.

(Bron: NOS; afbeelding: KNVB)



Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,