KNVB doet niets met twee meldingen van discriminatie

Meldingen van discriminatie van twee homoseksuele amateurvoetballers zijn door voetbalbond KNVB en antidiscriminatiebureau RADAR niet behandeld. Dat blijkt uit een onderzoek van Omroep Brabant.

De omroep volgde de twee amateurvoetballers toen ze de meldingen deden en zocht uit hoe de meldingen verdwenen.

De twee voetballers deden 28 februari en 8 april, afzonderlijk van elkaar, een anonieme melding in de Discriminatiemelder-app over discriminerende scheldpartijen waar zij wekelijks mee te maken krijgen bij hun clubs.

De Discriminatiemelder-app is in 2021 gelanceerd als onderdeel van het gezamenlijke plan ‘Voetbal is van iedereen’, opgezet door onder meer de Rijksoverheid en de KNVB. De app moet het melden van discriminerende en racistische uitingen in het betaalde- en amateurvoetbal makkelijker maken voor slachtoffers. De meldingen via deze app komen terecht bij antidiscriminatiebureau RADAR; zij stemmen de vervolgstappen af met de KNVB.

Geen contact

‘Wanneer de vereniging expliciet wordt benoemd en de kwaliteit van de melding goed is, kunnen wij als KNVB contact opnemen met het bestuur van de club. Als de melding volledige helderheid geeft, dan kunnen we dit zelfs tuchtrechtelijk oppakken. We zeggen niet voor niets: als we niets doen dan verandert er ook niets’, zegt Jaap Paulsen, persvoorlichter van de KNVB, tegen Omroep Brabant.

In het geval van de twee amateurvoetballers is er niets gedaan met hun meldingen. De KNVB heeft geen contact met de twee betrokken clubs opgenomen, bleek toen Omroep Brabant contact opnam met deze verenigingen.

‘Opmerkelijke situatie’

De KNVB beweert de meldingen niet te hebben ontvangen en spreekt van een opmerkelijke situatie. ‘In het seizoen 2022/’23 hebben we 167 meldingen van discriminatie binnengekregen’, zegt Paulsen. ‘Al deze meldingen zijn opgevolgd. Tuchtrechtelijk of doordat de verenigingsadviseur van de KNVB contact heeft opgenomen met de verenigingen. Maar vooralsnog zijn de meldingen zowel bij RADAR als bij de KNVB niet bekend. Dat is jammer omdat we juist graag willen dat men melding maakt van een incident.’

‘Verder onderzoeken’

Over het functioneren van de app wil de voetbalbond niet uitweiden. ‘RADAR is de beheerder van de app. Voor vragen moet je bij hen zijn.’ RADAR zegt de oorzaak nog niet te hebben achterhaald. ‘Daar is onze beheerder nu druk mee bezig’, laat een communicatieadviseur weten. ‘Het is techniek, dus er gaat ook weleens wat fout en een storing is nooit helemaal uit te sluiten. We hechten er veel waarde aan dat elke melding zorgvuldig wordt geregistreerd en waar mogelijk opvolging krijgt. Er is ons dus ook veel aan gelegen om technische storingen te voorkomen. Vanzelfsprekend gaan we dit verder onderzoeken.’

(Bron: Omroep Brabant; screenshot: spotje voor de app)



Categorieën:Nieuws

Tags: , ,