Stemming over motie intrekking transgenderwet uitgesteld

NSC heeft de motie tegen de versoepeling van de transgenderwet ingetrokken. Daarmee is behandeling van de wet die het makkelijker moet maken om voor de burgerlijke stand van geslacht te veranderen uitgesteld.

‘Het is een hoofdelijke stemming en niet al onze fractieleden zijn er vandaag om mee te stemmen. Daarom verplaatsen we de stemming naar volgende week’, zegt een woordvoerder van NSC tegen RTL Nieuws.

Het demissionaire kabinet had een voorstel naar de Twee Kamer gestuurd met voorstellen om een aantal zaken aanpassen, waardoor het makkelijker wordt om op papier van geslacht te veranderen. 

In het voorstel vervalt de deskundigenverklaring, die nu nog nodig is voor het aanpassen van de geslachtsaanduiding. Ook jongeren onder de 16 jaar kunnen hun geslacht laten veranderen, zij het met toestemming van de rechter. 

Begin deze maand bleek er geen meerderheid voor het wetsvoorstel omdat NSC zich uitsprak tegen de versoepeling. De partij riep het demissionaire kabinet in een motie op het wetsvoorstel in te trekken. Tot groot ongenoegen van anderen in de Kamer, zoals D66. Over de motie zou dinsdagmiddag gestemd worden, maar NSC heeft de motie ingetrokken tot volgende week.

Correct behandelen

CDA is ook tegen de versoepeling maar gaan toch tegen de motie van NSC stemmen. ‘Het CDA heeft grote zorgen en vragen bij de transgenderwet in haar huidige vorm zoals wij tijdens de vorige behandeling van de wet ook kenbaar hebben gemaakt. Tegelijkertijd zijn wij van mening dat we wetsvoorstellen – of je hier nu voor of tegen bent – op een correcte manier moeten behandelen. Zeker als het gevoelige onderwerpen betreft. Daarmee doen we recht aan de samenleving en onze democratie’, aldus het CDA Tweede Kamerlid Derk Boswijk.

De VVD heeft lang in het midden gelaten hoe ze erin staan, maar laat aan RTL Nieuws weten dat ze willen wachten op antwoorden van het kabinet en de vragen en zorgen die de VVD daar heeft neergelegd over de uitvoering van de wet. ‘Deze motie doorkruist een zorgvuldige wetgevingsbehandeling waarbij over alle punten diepgaand gedebatteerd te worden. Zoals het ook het hoort in de Tweede Kamer’, aldus Ulysse Ellian van de VVD. 

(Bron: RTL Nieuws; foto: Tweede Kamer)



Categorieën:Nieuws

Tags: , ,