Trans Rescue uit Enschede brengt trans personen in veiligheid

In Enschede zetelt Trans Rescue, een organisatie die mensen helpt vluchten uit landen waar het niet veilig is voor transpersonen. De organisatie wordt overstelpt met aanvragen uit Oeganda, sinds daar de anti-homowetgeving is aangescherpt, zegt Anne Ogborn van Trans Rescue in de Roze Golf van deze week.

‘In 74 landen over de wereld is het een misdaad om op de een of andere manier lhbti-plusser te zijn. In Oeganda geldt sinds vorig jaar een strenge anti-homowet. Een huis verhuren aan een lhbti-plusser is verboden, een lhbti-plusser in de rechtbank bijstaan is verboden en voor de politie is het vermoeden dat je lhbti-plusser bent voldoende om je te mishandelen of te vermoorden. Dit jaar hebben we inmiddels zo’n 140 trans personen kunnen helpen, de meesten komen uit Oeganda.’

Moedige mensen

‘Mensen zoeken contact met Trans Rescue via internet. We stellen vervolgens een plan op hoe we iemand in veiligheid kunnen brengen. Soms is het genoeg om iemand uit het huis van doorgedraaide ouders te halen en de persoon in een andere stad te huisvesten. Soms moeten we iemand aanmelden voor een asielprocedure of een werkvisum regelen in een ander land. Het liefst land in de buurt, dat cultureel gezien overeenkomt met het land van herkomst. Als het land maar veilig is voor trans personen. Tot nu toe hebben we een dozijn mensen naar Nederland kunnen halen, maar een asielprocedure doorlopen is zwaar.’ Trans Rescue beschikt over een netwerk van moedige mensen die ter plekke trans personen het land uit helpen. Anne Ogborn is er trots op dat ze tot nu toe bijna iedereen heeft kunnen helpen. ‘We hebben een blinde trans vrouw uit Saudi-Arabië weten te krijgen.’

De kosten worden gedekt door kleine donaties. Van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kreeg Trans Rescue veertigduizend euro om in Kenia een huis op te zetten voor uit Oeganda gevluchte trans personen.

Oude vrouw

Anne Ogborn is zelf gevlucht uit Kansas, toen de situatie er voor trans personen onder het presidentschap van Donald Trump niet beter op werd. Ze woont nu in Enschede, waar ze samen met anderen Trans Rescue leidt. Ze trekt er ook zelf op uit als het moet. Ze hielp een trans man Turkije te ontvluchten. Die was op een terrein opgesloten door zijn vader, maar wist op het afgesproken tijdstip de sportzaal op het terrein te verlaten. Een gereedstaande auto bracht hem naar een vliegveld en van daar uit vloog hij naar een Noord Afrikaans land. Met een werkvisum voor een tomatenkwekerij dat Ogborn via via geregeld had, kon hij dat Noord-Afrikaanse land verlaten. Om niet op te vallen, duwde hij een rolstoel waar Anne Ogborn in zat. ‘Niemand let op een jongeman die een oude vrouw in een rolstoel voortduwt’, lacht Anne. De Turkse trans man is veilig.

(Bron: Roze Golf; foto: Getty Images)



Categorieën:Nieuws, Overijssel

Tags: , , ,