Azc voor lhbti-plussers in Nieuwegein is nog lang niet in zicht

De motie van de VVD-fractie in Nieuwegein om het asielzoekerscentrum aan de Newtonbaan in te richten voor de opvang van lhbt-plus-asielzoekers is ingetrokken.

De motie zou afgelopen donderdag ingediend worden, maar de overige partijen willen zich eerst beter inlezen voor ze een besluit nemen. Daarmee is de vestiging van een azc speciaal voor lhbti-plussers in elk geval voorlopig van de baan. De nieuw te openen vestiging aan de Newtonbaan wordt een ‘gewoon’ azc.

Dat houdt in dat als Nieuwegein een ‘roze’ azc wil, er een andere locatie gevonden moet worden en dat het COA, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, er mee in moet stemmen. Het COA kent officieel geen doelgroepenbeleid.

COC Midden-Nederland was ‘hoopvol’ na het voorstel van de VVD, laat voorzitter Laura Nieuwehuijze weten an het AD. ‘We kennen al vele kwetsbare en hele verdrietige verhalen van LHBTIQ+ nieuwkomers in een AZC, waarbij pesterijen, discriminatie en zelfs fysiek geweld veel voor komt. Soms heeft dit zelfs geleid tot suïcide.’ Ze wil graag in gesprek met mensen die tegen een speciale opvang van lhbti-plus-asielzoekers zijn om uit te leggen waarom dat belangrijk is.

‘Geen goed idee’

De71-jarige Aoife Derriks, die namens De Unie in de gemeenteraad zit, is tegen de aparte opvang van lhbti-plus-asielzoekers. Ze ervaart geregeld in Nieuwegein om het is om ‘anders‘ te zijn. Ze zegt in het AD dat ze geregeld te maken heeft met scheldpartijen en bedreigingen vanwege haar transachtergrond. Daarom denkt ze dat bewoners van een lhbt-plus-azc ook niet veilig zijn.

‘Nieuwegein verhardt de laatste jaren. Mensen hebben het moeilijk, zoeken zondebokken. Je denkt: ze is transgender, dus ze staat positief tegen alles wat maar uit de lhbt-hoek komt. Maar dat is niet zo.’

Een groep mensen bij elkaar zetten op een relatief geïsoleerde plek, is volgens Aoife niet de oplossing. Ze is bang dat het andere groepen aantrekt, dat de asielzoekers een schijnveiligheid leren die ze niet in de samenleving tegenkomen en dat de verschillende lhbti-groepen elkaar ook niet begrijpen. ‘Ik heb er lang over nagedacht, maar ik vind het écht geen goed idee.’

(Bron: AD, de Roze Golf; foto: gemeente Nieuwegein)



Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,