Christenen zeggen ‘sorry’: ‘we hebben jou onrecht aangedaan’

“Jij had onze liefde nodig, maar wij hebben de kerkdeuren voor je neus dichtgedaan.” Zo begint de regenboogverklaring, opgesteld door zeven Christenen.

De opstellers zijn het niet eens zijn met de manier waarop de diverse kerken omgaan met lhbti-plussers.

De verklaring werd op Valentijnsdag op internet gezet en ze roepen ander christenen op om deze verklaring te tekenen. Eén van de initiatiefnemers is Geurt van Kooten. ‘We hebben veel over dit onderwerp gesproken de afgelopen jaren en we dachten we moeten iets doen en we willen iets positiefs doen en steun geven aan deze mensen’, zegt Van Kooten in de Roze Golf van deze week.

Regenbooggezin

‘Heel veel jaren gelden had ik een vriend die met dit onderwerp heel erg bezig was en toen vond ik het zelf nog ontzettend ingewikkeld. Toen had ik zelf ook nog andere gedachten daarover en toch was er altijd een soort van nieuwsgierigheid om er meer over te weten en toen hebben mijn vrouw en ik ons er heel erg in verdiept en we hebben daar langzaam een ander zicht op gekregen. Dat was wel een worsteling van jaren. Later kreeg mijn zoon een vriend en mijn dochter een vriendin. We zijn nu trotse ouders van een regenbooggezin. We hebben nog een dochter, die woont nog thuis en heeft nog geen relatie, maar voorkeur gaat uit naar een man’, lacht Van Kooten.

Afwijzend

Hij en zijn vrouw zijn ontzettend blij dat ze over homoseksualiteit en geloof hadden nagedacht voordat hun kinderen uit de kast kwamen. ‘Ik denk wel eens dat als ik me niet daarin had verdiept, het heel heftig was geweest en met mijn achtergrond had ik mijn kinderen misschien wel afgestoten, of in elk geval de partners van mijn kinderen nooit geaccepteerd.’ Van Kooten komt uit een gereformeerd gezin. ‘In mijn jeugd zat ik in de Hervormde Kerk, dat was de rechter flank, de Gereformeerde Bond. Als er over homoseksualiteit werd gesproken, dan was dat afwijzend.’ Van Kooten heeft de kerk inmiddels verlaten.

Angst

De initiatiefnemers van de Regenboogverklaring roepen andere christenen op om de verklaring te ondertekenen. ‘Volgens mij is het onze opdracht om iedereen lief te hebben. Voor mij is Jezus de kern van het geloof. Die hield van iedereen en accepteerde iedereen.’ In het verleden wees Geurt van Kooten homoseksualiteit af. Dat was hem altijd zo voorgehouden in de kerk. ‘Je hoort dat en je praat het na’, zegt hij daar nu over. ‘Ik denk dat mensen bang zijn om anders erover te gaan denken, als ze mensen om zich heen hebben, die er zo strikt in zijn.’

Stille meerderheid

Van Kooten denkt dat er een grote groep gelovigen is, die niet zijn stem laat horen of durft te laten horen, maar wel open staan voor lhbti-plussers in hun kerk. Hij hoopt dat juist deze mensen de verklaring ondertekenen, zodat het gesprek gevoerd gaat worden binnen de kerk. De initiatiefnemers hopen op 50.000 handtekeningen onder de verklaring. Ze hebben nog geen idee wat ze met al die handtekeningen gaan doen, maar het initiatief leidt nu al tot gesprekken. Het gaat er volgens Van Kooten niet om dat iedereen hetzelfde denkt, maar om vooral naar elkaar te luisteren. De verhalen over de uitsluiting van hbti-ers door de kerk zijn schrijnend. ‘Als je die verhalen hoort, dan kan het je niet onberoerd laten.’

(Foto: Westerkerk Amsterdam foto Ben Houdijk)



Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,