Roemenië doet dit jaar niet mee aan het Eurovisie Songfestival

Roemenië ziet af van deelname aan het Eurovisie Songfestival dat dit jaar in Mälmo wordt gehouden. De hoge kosten van deelname en andere projecten zoals de Olympische Zomerspelen in Parijs, maken dat de omroep TVR afhaakt.

Ook staat de omroep voor grote investeringen in de automatisering van de productie van programma’s en de verbouwing van het hoofdkantoor.

Roemenië had uitstel van de organiserende EUB gekregen om te besluiten over deelname. De Raad van Bestuur van TVR besloot donderdag met vijf stemmen vòòr, vier tegen en vier onthoudingen om niet naar Mälmo te gaan.

Nul punten

Theodor Andrei eindigde vorig jaar met D.G.T. (Off And On) voor Roemenië met nul punten in de halve finale. In een videoblog van collega-artiest The Watcher vertelde hij juni vorig jaar hoe hij werd tegengewerkt door TVR. Hij mocht zijn eigen creatieve ideeën niet uitwerken en er was geen geld om een goede podiumact te ontwikkelen.

Israël

Met de definitieve afzegging van Roemenië staat het aantal deelnemende landen op 37. Dat aantal kan nog verder teruglopen; er klinkt steeds meer protest tegen deelname van Israel, vanwege de oorlog in de Gazastrook. In Noorwegen en Finland is er protest en IJsland overweegt zich terug te trekken.

In 2019 toonde de groep Hatari, die namens IJsland meedeed, Palestijnse vlaggen tijdens de puntentelling. Dat leverde de IJslandse omroep RÚV een boete van 5.000 euro op; politieke boodschappen uitdragen zijn tijdens het Songfestival verboden.

(Bron Songfestival.be/TVR; screenshot: inzending Roemenië 2023)



Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,