‘Burundese president wakkert geweld tegen lhbti-plussers aan’

De uitspraken van president Évariste Ndayishimiye (foto) van Burundi heeft het geweld tegen lhbti-plussers in het land aangewakkerd. Dat zegt Human Rights Watch.

In een gesprek met journalisten zei de president eind vorige maand: ‘Als je een vloek over het land wilt opwekken, accepteer dan homoseksualiteit’. Ook zei hij: ‘het is beter om [lhbti-plussers] naar een stadion te brengen en ze te stenigen’, want ‘dat is wat ze verdienen’.

Reacties op de uitspraak bleven niet uit. Een lhbti-activist in Burundi die om anonimiteit vroeg, zei tegen Human Rights Watch: ‘Heel snel kwamen er op sociale medianetwerken duizend reacties van aanhangers naar voren met concurrerende bedreigingen en oproepen tot moord, de ene nog gruwelijker dan de andere.’

Veel van de commentaren gingen verder dan de president en riepen op tot nog meer geweld en wrede straffen tegen lhbti-plussers.

Verkeerd geïnterpreteerd’

De Verenigde Staten en de Europese Unie riepen de regering op om de rechten van alle Burundezen te respecteren.

Een paar dagen na de uitspraak van de president gaf de ambassadeur van Burundi in België een verklaring af waarin hij beweerde dat de opmerkingen van de president ‘verkeerd geïnterpreteerd’ waren. 

De toenmalige president Pierre Nkurunziza voerde in 2009 een nieuw wetboek van strafrecht in, waarin seksuele relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht strafbaar gesteld worden.De wet kwam om het moment dat lhbti-plussers zich begonnen te organiseren om rechten te eisen. Nkurunziza noemde homoseksualiteit destijds een ‘vloek’.

Trend keren

Het harde optreden tegen lhbti-rechten, dat in de hele regio voelbaar is, dreigt te verergeren te midden van de bredere mensenrechtencrisis in Burundi, inclusief aanhoudende politieke repressie en beperkingen van de vrijheid van meninguiting, signaleert Human Rights Watch. ‘Ndayishimiye, die zichzelf presenteert als een progressieve leider die de rechten respecteert, zou eraan moeten werken om deze trend te keren in plaats van nog meer angst en haat aan te wakkeren.’

(Bron: Human Rights Watch; screenshot: UN Human Rights)



Categorieën:Nieuws

Tags: , ,