Meerderheid voor voorstel homohuwelijk van Griekse premier

Als het aan de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis ligt, wordt het burgerlijk huwelijk opengesteld voor paren van gelijk geslacht. Dat zei de premier eerder deze week tegen ERT Nieuws.

Hoewel er tegenstand is binnen zijn eigen, conservatieve partij Nea Dimokratia, vindt Mitsotakis dat er niet langer sprake zijn van discriminatie van homoseksuelen in huwelijkszaken. Met steun van de oppositie is er een meerderheid voor het wetsvoorstel dat het burgerlijk huwelijk openstelt voor paren van gelijk geslacht, het zogenoemde homohuwelijk.

Volgens de premier is het wetsvoorstel een aanvulling op bestaande wetgeving dat het burgerlijk partnerschap regelt, waarbij hij opmerkte dat voor mannelijke paren van gelijk geslacht niet zal worden voorzien in de mogelijkheid om een ​​kind te krijgen via een draagmoeder, maar wel via adoptie.

De leider van oppositiepartij Syriza, Stefanos Kasselakis, heeft zijn steun uitgesproken voor het voorstel van de premier, hoewel het voorstel hem niet ver genoeg gaat.

Met de steun van de 38 Syriza-parlementsleden is de aanneming van de wet vrijwel zeker. De Nea Dimokratia heeft 158 ​​van de 300 zetels in het parlement, maar leden van de rechtervleugel van de partij van Mitsotakis zijn tegen het homohuwelijk, net als de invloedrijke Grieks-orthodoxe kerk.

(Bron: RND,SBS;  screenshot: Facebook ERT)



Categorieën:Nieuws

Tags: , ,