Koninklijke onderscheiding voor homoseksuele pastor Jan Veldt

Pastor Jan Veldt is koninklijk onderscheiden als Lid van de Orde van Oranje-Nassau. De versierselen die bij de onderscheiding horen, kreeg de 90-jarige Veldt woensdag opgespeld door waarnemend burgemeester Karen Heerschop van Castricum.

Hij kreeg met de onderscheiding erkenning voor al het werk wat hij gedurende zijn leven gedaan heeft. Want ondanks zijn hoge leeftijd, heeft de strijdbare pastor zich de afgelopen jaren in het bijzonder ingezet voor de homoseksuelen in de rooms-katholieke kerk.

Rentree

Dat had tot gevolg dat hij van het bisdom eind 2022 te horen kreeg dat hij niet langer mocht voorgaan in eucharistievieringen, omdat hij tegen de lijn van Rome in doorging met het zegenen van homostellen.

Ook zou Veldt de katholieke leer en leefstijl onvoldoende ondersteunen als oprichter van de stichting RK homo-emancipatie. Veldt liet het er niet bij zitten en tekende beroep aan.

De kerkelijke rechtbank heeft het beroep gegrond verklaard en daarmee is het verbod ingetrokken. Hij maakte eind november zijn rentree in de Corneliuskerk in Limmen.

‘Geen verdienste’

De onderscheiding kwam voor Veldt volsagen onverwachts en doet hem goed: ‘Het is een enorme bevestiging van hoe ik in het leven sta’, zegt hij tegen NH Nieuws.

‘Ik moet je eerlijk zeggen dat ik het voor mijzelf helemaal geen verdienste vind. Want ik vind dat ik gewoon gedaan heb wat ik moest doen’, aldus Veldt. Hij ziet het lintje als mooie aanmoediging om door te gaan met zijn werk bij stichting RK Homo-Emancipatie. ‘Want daar gaat het om’, benadrukt hij.

(Bron: NH Nieuws,foto: Corneliuskerk – Nico Snel)



Categorieën:Nieuws

Tags: , ,