Lhbti-plussers in Rusland verder in het nauw na uitspraak rechter

Het Hooggerechtshof in Moskou heeft ingestemd met de eis van het ministerie van Justitie om de ‘internationale lhbti-beweging’ te verbieden en te bestempelen als ‘extremistische organisatie’. De rechten van lhbti-plussers komen daarmee in het nauw.

De ‘lhbti- beweging’ wordt met de uitsptaak gelijkgesteld aan bijvoorbeeld Al-Qaida, IS en ook Navalny’s anti-corruptie organisatie.

Alle lhbti-groepen en -activiteiten in Rusland zijn voortaan verboden, aldus de rechtbank. De rechter las het arrest voor aan de aanwezige pers in een gesloten ruimte, zo melden journalisten van AFP.

De uitspraak van het Hof is met onmiddellijke ingang van kracht.

Lange gevangenisstraffen

Volgens Russische media is het niet duidelijk wie de rechters exact bedoelen met de ‘internationale lhbt-beweging’. Het is daarom afwachten wat de gevolgen van de uitspraak zijn. Volgens de Britse krant The Guardian verbiedt de uitspraak lhbti-plus-activisme in het algemeen. Wie als lid van de ‘internationale lhbti-beweging wordt aangezien, riskeert lange gevangenisstraffen.

Een ‘organisator van lhbti-activiteiten’ kan tot tien jaar gevangenisstraf krijgen. Op ‘financiering van de beweging’ staat acht jaar cel en iedereen die ‘deelneemt aan lhbti-activiteiten’ kan strafrechtelijk worden vervolgd. Daarop staat twee tot zes jaar gevangenisstraf.

Moreel baken

Rusland, dat zichzelf voordoet als moreel baken tegenover het ‘decadente westen’, stapelt de conservatieve maatregelen op tegen de lhbti-plus-gemeenschap. Zelf zegt Rusland dat het nodig is om kinderen te beschermen tegen afwijkend gedrag. Mensenrechtenactivisten houden het erop dat de Russische president Vladimir Poetin en zijn regime een homo- en transfoob beleid voeren om de lhbti-plus-gemeenschap het zwijgen op te leggen en verdere haat tegen minderheden aan te wakkeren.

Ontmenselijken

‘Het is een diep cynische zet, gericht op het ontmenselijken en vervolgen van de hele lhbti-gemeenschap’, aldus Marie Struthers, directeur van Amnesty International in Centraal-Azië. ‘Iedere lhbti-er in Rusland wordt hiermee overgeleverd aan de willekeur van de autoriteiten.’

(Bron: NOS, Het Nieuwsblad, Amnesty International; foto: screenshot AFP)



Categorieën:Nieuws

Tags: , ,