Poolse bisschop neemt ontslag na homoseksfeest van priester

De 56-jarige bisschop Grzegorz Kaszak van het Poolse bisdom Sosnowiec heeft zijn ontslag ingediend, nadat een priester van zijn bisdom een homoseksfeest had georganiseerd in een appartement van de kerk. Paus Franciscus heeft het ontslag geaccepteerd.

Officieel is niet bekend gemaakt waarom de bisschop opstapt, maar Poolse media maken melding van het seksfeest, dat eind augustus zou hebben plaatsgevonden.

Dat er een feest gaande was in het appartement kwam aan het licht, nadat een mannelijke prostituee buiten bewustzijn raakte na een overdosis erectiepillen.

Een van de aanwezigen zou de hulpdiensten hebben gebeld, maar ambulancepersoneel werd niet binnengelaten. Pas toen de politie werd ingeschakeld, kreeg het ambulancepersoneel toegang tot het appartement bij de parochie van de Heilige Maagd Maria in de plaats Dabrowa Gornicza.

De priester die het feest organiseerde werd later geïdentificeerd als ‘Tomasz Z.’. In de Poolse media noemde hij de ophef over de gebeurtenissen in zijn appartement ‘een aanval op de kerk’ en hij verklaarde dat er ‘niemand naar om zou hebben gekeken als dit buiten de katholieke kerk was gebeurd’.

Het bisdom ontzegde de priester de toegang tot de kerk en kondigde een onderzoek aan. ‘Pater Tomasz Z. en twee leken hebben een zeer ernstige schending van de morele normen begaan, die de Kerk niet tolereert en ten strengste veroordeelt’, schrijft het bisdom op de eigen website.

Bisschop Kaszak was zelf niet bij het seksfeest betrokken, maar is als bisschop wel verantwoordelijk voor het gedrag van zijn priesters. In een afscheidsboodschap vroeg hij om vergeving voor zijn ‘menselijke beperkingen’.

Kaszak werd in 1989 tot bisschop gewijd en stond sinds 2009 aan het hoofd van het bisdom Sosnowiec.

(Bron: RTL Nieuws, HBVL; foto: Diecezja Sosnowiec)



Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,