Demonstratie in Nijmegen tegen lange wachttijd in transzorg

In Nijmegen hebben zaterdag voor het Radboudumc zo’n duizend mensen meegedaan aan een 17 uur durend protest tegen de lange wachttijden voor transpersonen in de zorg .

Voor elke dag wachttijd werd er een minuut gedemonstreerd. De demonstratie werd georganiseerd door de actiegroep Trans Zorg Nu. Ook het gebrek aan zelfbeschikking is voor transmensen een probleem waar een oplossing voor moet komen, vindt de actiegroep.

Zelfbeschikking

‘We willen dat er geen belemmeringen zijn, geen poortwachters en dat de zorg beschikbaar wordt voor mensen zodat zelfbeschikking vooropstaat voor transmensen’, zei Mart van Doorn van Trans Zorg Nu tegen Omroep Gelderland.

Den Haag

‘We begrijpen dat mensen niet blij zijn met de lange wachtlijsten om toegang te krijgen tot transgenderzorg en met de huidige organisatie van de zorg in Nederland. We werken vanuit de basisprincipes die we in Nederland hanteren: zorgvuldige en veilige zorg leveren. Het ministerie van VWS, verantwoordelijk voor de landelijke richtlijnen, is bezig om stappen hierin te nemen om tot gerichte oplossingen te komen; samen met zorgorganisaties en belangenorganisaties’, schrijft het ziekenhuis op de eigen website.

‘Het vraagt tijd’

Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis hadden de demonstranten beter naar Den Haag hadden kunnen gaan. ‘We snappen dat ze aandacht willen. Maar dit is iets dat landelijk opgelost moet worden. Het is echt een overheidsaangelegenheid. We weten dat het ministerie van VWS ermee bezig is. Dat doen ze met alle betrokken zorginstellingen en belangenverenigingen, maar het vraagt tijd.’

Langste wachttijd

De eerste demonstranten verschenen rond 7.00 uur bij het ziekenhuis, op het drukst van de dag waren dat er rond de driehonderd demonstranten. In totaal hebben zo’n duizend mensen gedemonstreerd.

GroenLinks Tweede Kamerlid Lisa Westerveld was ook bij de demonstratie. Zij wil de kwestie bovenop de politieke agenda zetten.

De demonstratie was voor het Radboudumc omdat deze zorgaanbieder de langste wachttijden heeft voor transpersonen.

(Bron: Omroep Gelderland; foto’s Eus van der Grift, screenshots Omroep Gelderland)



Categorieën:Nieuws

Tags: ,