COC: weiger Amerikaanse haatprediker toegang tot Nederland

COC Nederland roept staatssecretaris Mark Harbers (Justitie & Veiligheid) op om de Amerikaanse haatprediker Steven Anderson de toegang tot Nederland te weigeren. Anderson wil op 23 mei een bezoek brengen aan Nederland.

De ultraradicale prediker uit Arizona staat bekend om aanzetten tot haat jegens LHBTI-ers. Hij raadt LHBTI-ers aan om een ‘kogel door hun eigen hoofd te schieten’ en zegt dingen als ‘to me, LGBT stands for “Let God Burn Them”’.

Anderson is een groot voorstander van de doodstraf voor lesbiennes en homoseksuelen, en draagt die boodschap uit in bijvoorbeeld Afrikaanse landen als Botswana, waar hij de overheid opriep om alle homo’s te vermoorden.

Holocaust

Anderson zet ook aan tot haat tegen andere bevolkingsgroepen. Zo ontkent hij dat tijdens de Holocaust miljoenen Joden zijn vermoord. De BBC zond eerder een documentaire uit over de hatelijke standpunten van de Amerikaanse prediker.

Ongewenst vreemdeling

Het COC roept in een brief Harbers op om Anderson te beschouwen als ongewenste vreemdeling en hem de toegang tot Nederland te ontzeggen. Diverse wetten geven Harbers die bevoegdheid als personen een gevaar vormen voor de openbare orde.

Het COC stuurde de brief ook aan de Tweede Kamer en burgemeester Halsema van Amsterdam.

Kamervragen

Naar aanleiding van de brief stelde Tweede Kamerlid Kirsten van den Hul (PvdA) vragen over het voorgenomen bezoek van Anderson.

Anderson is eerder de toegang geweigerd of uitgezet door onder meer het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Botswana en Jamaica.

(Bron: COC; foto: screenshot BBC)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: