Stemmen staken in Parlement Aruba: geen homohuwelijk

Het parlement van Aruba heeft woensdag opnieuw gestemd over een wetsvoorstel om het burgerlijk huwelijk open te stellen voor paren van gelijk geslacht. Net als begin mei eindigde de stemming in evenveel voor- als tegenstemmers.

Als een wetsvoorstel twee keer achter elkaar geen meerderheid krijgt, betekent dat dat het parlement de wet verworpen heeft.

Het Statenlid voor regeringspartij MEP, Shailiny Tromp-Lee, onthield zich beide keren van stemming omdat ze het moeilijk vindt een keuze te maken.

Aruba behoort tot de drie CAS-eilanden (Curaçao, Aruba en Sint Maarten) en is een sinds 2010 een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Aruba is op bijna alle terreinen zelf verantwoordelijk voor de wetgeving. Op geen van de drie eilanden is het homohuwelijk legaal.

De Hoge Raad in Nederland doet 12 juli uitspraak over het openstellen van het huwelijk op Aruba en Curaçao. In eerste aanleg en in hoger beroep is al bepaald dat de eilanden hun wet moeten aanpassen. Beide regeringen zijn daartegen in cassatie gegaan bij de Hoge Raad.

(Bron: Antilliaans Dagblad, de Volkskrant; foto: Statenzaal Parlement Aruiba – Dossier Koninkrijksrelaties)



Categorieën:Nieuws

Tags: ,