Eerste Pride Kyiv sinds Russische invasie voortijdig afgebroken

In Kyiv is zondag de eerste Pride-mars sinds de Russische invasie gehouden. De mars werd ma eem paar honderd meter door een politieblokkade gestopt, waarna de pakweg vijfhonderd deelnemers naar het dichtstbijzijnde metrostation werden gedirigeerd.

Even verderop was een tegendemonstratie van anti-lihbti-plus-groepen, waarbij bedreigingen en beledigingen werden geroepen.

Onder de deelnemers aan de mars waren ook militairen, met spandoeken met foto’s van omgekomen soldaten. Onder het scanderen van teksten als ‘glorie aan de helden’ en ‘laat Rusland betalen’ riepen demonstranten op tot strengere juridische bescherming in de vorm van een wet op haatmisdrijven, gelijke huwelijksrechten en meer wapens voor het leger.

Het Kyiv Pride-team zegt dat er nauw is samengewerkt met de politie en de lokale overheid om het evenement te organiseren. Er was niet alleen de dreiging van tegendemonstranten, maar ook van Russische aanvallen. Daarom was de start van de mars bij een metrostation,voor het geval het luchtalarm zou afgaan.

De locatie van de mars was tot vlak voor het begin geheim gehouden uit veiligheidsoverwegingen en alleen bekend gemaakt aan mensen die zich hadden aangemeld om mee te lopen.

De laatste Pride in Kyiv was in juni 2021 met ongeveer 7.000 deelnemers.

 (Bron: The Guardian, Radio Free Eurpoe; screenshots: Radio Free Europe)



Categorieën:Nieuws

Tags: , ,